Znatno manji broj upisanih učenika u srednje škole, zbog korona virusa biće organizovana nastava u dvije smjene

Nova školska godina će uprkos pandemiji korona virusa početi 1.septembra, ali će se nastava odvijati u drugačijim uslovima. U srednjim školama čas će trajati 20 minuta, dok će u osnovnim školama čas trajati pola sata, a najviše učenika koji mogu prisustvovati nastavi u jednoj učionici je 15. Ovo je velika prekretnica u obrazovnom sistemu, ali kako kažu nadležni, to neće znatno uticati na kvalitet nastave.

Razgovarali smo sa direktorima srednjih škola u Srebrenici i Bratuncu koji su nam rekli nešto više o načinu izvođenja nastave u ovim školama, ali i o broju upisanih učenika u prve razrede.

„U naredna tri do četiri dana završićemo sa popravnim ispitima. U četvrtak i petak startujemo sa organizacijom nastave za narednu školsku godinu. Učenici prvog i drugog razreda će doći u četvrtak, a učenici trećeg i četvrtog razreda u petak.  Tada ćemo im saopštiti sve epidemiološke mjere, koje je neophodno provoditi u školi. Saopštićemo i u koje grupe su podijeljeni. Biće mnogo grupa, čak ćemo možda morati napraviti i tri grupe od jednog odjeljenja, pa postoji mogućnost da ćemo koristiti prostor Pravnog fakulteta.“, izjavio je Momčilo Cvjetinović, direktor JU SŠC „Srebrenica“.

Evidentan je pad broja upisanih učenika, te je ove godine upisan znatno manji broj učenika u prve razrede SŠC „Srebrenica“ u odnosu na prošlu godinu kada je upisano 129 učenika, ove godine upisano je 94 učenika. U SŠC „Bratunac“, po završetku oba upisna roka u prve razrede upisano je 89 učenika .

„Upis učenika ćemo realizovati 28. avgusta, za prvu godinu od 8.00 do 10.00 časova, a za drugu, treću i četvrtu godinu od 10.00 do 12.00 časova. Čekamo informaciju od Ministarstva o visini upisnine. Najviše učenika je zainteresovano za četvorogodišnja zanimanja.  Školski odmor neće biti duži od pet minuta, a u školama koje rade samo u prvoj smjeni, organizovaće se rad u dvije smjene. Prva smjena otprilike će trajati od 07.00 do 10.00 časova, a druga od 10.00 do 13.00 časova. Nastavu izvodimo u 19 odjeljenja, a imamo raspoloživu 21 prostoriju.“, rekao je Dragan Prodanović, direktor SŠC „Bratunac“.

Glavni faktori u novonastaloj situaciji u organizovanju nastave su broj učenika i prostorne mogućnosti škole. Učenicima se preporučuje da na nastavi koriste pamučne maske, a na sajtu Pedagoškog zavoda Republike Srpske brojne su preporuke za učenike i zaposlene.

Piše: M.U.