Željko Lazić o 2020. godini i planovima za narednu u FK Bratstvo

23.12.2020 Piše: urednik

U emisiji Dobar dan regijo našeg radija razgovarali smo sa Željkom Lazićem, predsjednikom FK Bratstvo. Osvrnuli smo se na 2020. godinu u bratunačkom klubu i dotakli se planova za godinu koja je pred nama.

Nakon godinu dana pauze Bratstvo se vratilo u Drugu ligu Republike Srpske ,,Istok''.

Prvi dio ove godine proveli smo u Regionalnoj ligi. Kao što znate, zbog situacije sa koronavirusom, sezona nije završena. Mi smo nakon toga dobili poziv za učešće u Drugoj ligi. Iz saveza su se rukovodili infrastrukturom, omladinskim kategorijama i mogućnošću da se finansijski odgovori na zahtjeve ovog ranga. Druga liga je mnogo skuplja od Regionalne, a prethodne sezone smo nastupali samo sa domaćim igračima. Ušli smo i u ovu sezonu većinom sa domaćim igračima, ali smo morali tražiti pojačanja, jer nismo željeli da se zadržimo u ligi samo sezonu, kao što je to bio slučaj 2018/2019. Znate i da je Guber dobio isti poziv, mada su prošle godine bili daleko iza nas, tako da se 6-7 igrača koji su bili u Bratstvu vratilo u Guber. Prelazni rok je bio produžen do oktobra, pa smo doveli  nekoliko poijačanja, prvo Maksimovića, koji se pokazao kao jedno od najboljih pojačanja u mnogo godina, a zatim i još tri igrača. Međutim, primjetan je bio problem što nisu svi mogli da treniraju i samo su dolazili na utakmice. U prvom dijelu sezone osvojili smo 18 bodova, od 8 mečeva kod kuće dobili smo 5 i jedan na strani protiv Famosa, što je bio odličan rezultat. Tu pobjedu smo i premirali, juče je isplaćena ta premija. Kiksnuli smo protiv Ilićke, kada nismo bili kompletni, a posebno težak i neoprostiv poraz je bio od Rogatice - prokomentarisao je 2020. godinu naš gost.

Prvi planovi za 2021. već postoje.

Moj prvi zadatak, ali i zadatak kompletne uprave, biće da razgovaramo sa novim načelnikom. Mi u potpunosti zavisimo od opštinskog finansiranja i koliko nam sredstava bude odobreno od toga će zavisti rang u kojem ćemo igrati. Znamo da se radi o čovjeku koji voli sport, tako da ne sumnjamo da će sport biti dodatno unaprijeđen. Tu mislim i na infrastrukturu. Sa igračima ćemo obaviti razgovore i vidjeti kakvi su njihovi planovi, ko će da ostane, a ko da ode - nastavio je Lazić.

Dobre nastupe bilježile su i omladinske selekcije bratunačkog kluba.

Zbog organizacije liga i smanjenja troškova onemogućeni smo da igramo viši rang. Imali smo dvije takmičarske selekcije, koje su odigrale sve utakmice, gdje su se protivnici pojavili na terenu. Dosta klubova samo fiktivno vodi da ima mlađe selekcije, jer su one uslov za nastup u drugom rangu, pa se ne pojave, registruju se mečevi 3:0 i slično. Mi pored pionira i kadeta imamo i školu fudbala. Omladinske selekcije su pravi pokazatelj snaga između klubova i opština. Smatram da je najveći hendikep nepostojanje juniorskog takmičenja u našoj regiji. U tom uzrastu igrači nisu dovoljno zreli za seniorski fudbal, a prerasli su kadete i u te dvije prelazne godine gubimo mnogo fudbalera za seniorski fudbal - zaključio je Željko Lazić, predsjednik bratunačkog drugoligaša.

Sa 18 osvojenih bodova, Bratstvo dijeli 12. i 13. poziciju na drugoligaškom ,,Istoku'', a u prvom kolu nastavka gostovaće Ilićki u Brčkom.

Piše: M.V.