Željko Komšić i predstavnici probosanskih stranaka posjetili Srebrenicu

Srebrenicu je danas posjetio Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte, kao i predstavnici probosanskih stranaka . Oni su posjetičli  Memorijalni centar u Potočarima, a potom se sastali sa čelnicima Inicijative „Moja adresa: Srebrenica’’, koja okuplja političke stranke i organizacije sa bošnjačkim predznakom u Srebrenici. Glavna tema sastanka bili su ponovljeni izbori u ovoj lokalnoj zajednicii, koji će biti održani 21. februara.

„Mi smo danas ponovo dobili podršku da bojkotujemo izbore u Srebrenici koji će se održati 21. februara. Dobili smo maskimalnu podršku svih političkih partija sa ovog skupa uz obrazloženje da smo danas predali apelaciju Ustavnom sudu BiH i očekujemo da on hitno reaguje po pitanju naše privremene mjere. Dobili smo podršku u daljim aktivnostima, demokratskoj borbi, i naša odluka je da bojkotujemo naredne izbore. Oni su za nas nepravedni, oni su za nas nemogući da ih sprovedemo i to je naša konačna odluka. Mi smo uputili poziv svim našim biračima da ne izađu na izbore, oni koji izađu, to je njihova odluka i mi se na njih nećemo ljutiti“, rekao je Alija Tabaković.

Federalni ministar za raseljena lica Edin Ramić istače da je danas samo potvrđena odluka koja je donijeta ranije.

„Gospodin Izetbegović je bio u Srebrenici nekoliko dana prije održavanja lokalnih izbora i mi smo kao Stranka demokratske akcije učinili sve da se izbori u Srebrenici sprovedu na fer i demokratski način. Očigledno je da smo došli u situaciju da se ti izbori ne mogu desiti po Iz bornom zakonu, da svi građani ne mogu ostvariti svoja građanska prava, a mi smo tu formalno da stanemo iza Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ koji su već saglasnost o ovoj odluci dobili u centrali stranaka“ , dodao je  Ramić.

Da podsjetimo, Centralna izborna komisija donijela je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na 2 mjesta u odsustvu ponovljeni izbori biti održani u nedelju 21. februara ove godine.