Zelena dolina: gosti Ivan Stojanović i Nedeljko Đukanović

Danas smo u rubrici Zelena dolina, naše radio emisije Dobar dan regijo, ugostili Ivana Stojanovića, predsjednika UO Udruženja malinara “Vilamet“, kao i Nedeljka Đukanovića, malinara iz Kravice. Razgovarali smo o najavljenom iznosu podsticaja od 0,20 KM po kilogramu, ali i o proizvodnji malina uopšte.

“Iznos od 20 pfeninga podsticaja po kilogramu je zaista nizak. Mi smo u godinama kada je cijena maline bila 3,30 KM imali podsticaj od 42 pfeninga, a danas kada je cijena znatno niža i podsticaj je duplo manji. To će sigurno nastaviti destimulativno da djeluje na proizvodnju malina. Imamo objašnjenje da je do smanjenja došlo, jer je dio sredstava usmjeren na kapitalne investicije i tešku mehanizaciju, koja nama kao malinarima nije potrebna. Procjene su da je proizvodnja malina prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini bila na nivou od oko 22 hiljade tona, a da je prošle godine proizvedeno svega 9 hiljada tona. Pored niske cijene, na smanjenje su uticali i loši vremenski uslovi. Mi kao udruženje potrudićemo se da uskoro organizujemo sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na kojem bismo predstavili naše stavove i pokušali da poboljšamo trenutnu situaciju, odnosno da vidimo šta je ono što je moguće uraditi da se popravi stanje u ovoj oblasti. Nastavićemo da idemo i u smjeru edukacije proizvođača. Cilj nam je da prosječna proizvodnja po dunumu bude oko 1,5 tona, jer sve ispod toga je neproduktivno“ rekao je Ivan Stojanović.

“Ranije sam imao oko 4 dunuma maline i 2 dunuma kupine. Već sam smanjio površinu pod malinama za više od jednog dunuma. Razlog za to je loša cijena u prethodnom periodu, ali i nedostatak radne snage. Kada je cijena pala 2017. to nas je oslabilo, a mislim da nas je 2018. godina dotukla. Problem za malinare je i što mi do pola berbe ne znamo kolika je cijena, a sve preparate do tada moramo da platimo. Prosječan prinos po dunumu mi je do prošle godine bio oko tonu po dunumu, a prošla godina je bila nešto slabija usljed mraza koji je uništio dio roda. Moram reći da je sistem za navodnjavanje koji funkcioniše od prošle godine dobra stvar i da on može povećati prinos i za 30 do 40 procenata. Jedina promjena koja je potrebna kod sistema jeste uvođenje pojedinačnih mjerača potrošnje“ istakao je Nedeljko Đukanović.