Zelena dolina – gost Boban Filipović

U ovosedmičnoj emisiji „Zelena dolina“, razgovarali smo sa gospodinom Bobanom Filipovićem, velikim zaljubljenikom u prirodu, i članom ribolovačkog udruženja iz Bratunca. Teme su bili neizbježni korona virus, ali i povratak roda u naš grad, kao i naš povratak  prirodi i njenom uticaju na sve nas kao pojedince.

Boban Filipović: „Kada govorimo o virusu korona, to je jedan svjetski problem, na svu sreću, naši predjeli nisu zahvaćeni kao recimo neke druge drzave kao što su Španija, Italija, Kina, i nadam se da će dolaskom ljepšeg vremena i viših temperatura, to samo od sebe regulisati. Svakako poželjan je oprez svakog pojedinca, kao i društva, naravno treba voditi računa prvenstveno o higijeni, kao i načinu kretanja. Ja sam sa suprugom krajem februara boravio u Minhenu, gdje je već tada počela jedna ozbiljna kampanja oko pomenutog virusa, i na povratku kući, na aerodromu, bilo je nemoguće vidjeti nekog bez zaštitne maske na licu. Od vitalnog značaja je i ozbiljan pristup ovom problemu. Mnogo će nam značiti i pomoć, koju su nam ponudile i velike sile, kao recimo Kina, koja nam je obećala medicinsku opremu, vakcine i sve što je potrebno da se ova pandemija prevazidje.

ZD: U moru loših informacija kojima smo ovih dana izloženi, sve stanovnike našeg grada obradovala je vijest da se u svoje gnijezdo vratila roda.

„Ja sam se izuzetno obradovao kada me je moj prijatelj u ranim jutarnjim časovima pozvao i saopštio ovu lijepu vijest. Čim sam saznao za ovu informaciju, odmah sam došao na mjesto gdje je njihovo gnijezdo, napravio prve fotografije, i podjelio sa našim sugrađanima. Dječica koja stanuju u blizini, okupila su se ubrzo, i na njihovim licima se vidjela čista dječija radost. Svima nama ovo mnogo znači. Nadam se da će uskoro stići i njen par, a već imamo obećanje od lokalne firme koja nam je pomogla da napravimo prvu platformu, da napravimo i drugu, što ćemo i uraditi uz pomoć Elektrodistribucije koja će nam donirati još jedan stub.“

ZD: Da li je naša prednost blizina prirode i mogućnost da više vremena provodimo na otvorenom?

Boban Filipović: „Nešto na šta posebno trebamo da budemo ponosni je upravo ova priroda koju smo uspjeli sačuvati, jer i ona nama mnogo pomaže čistim zrakom i čistom vodom. Ja sam obišao većinu predjela sa našeg kraja, to su predivni pejzaži, i mislim da bi svako, ama baš svako, trebao da izdvoji vremena i prodje te divne terene. Slovenci i Austrijanci se ponose svojim predjelima, moje mišljenje je da mi imamo čak i ljepše, samo je problem što jako mali broj ljudi izlazi u prirodu i uživa u njima. I za sami kraj poručio bih svim sugrađanima, kada se završi sve ovo oko virusa, da na najbolji mogući naćin iskoristite vaše vrijeme, provodite isto u prirodi, i čuvajte ovo bogastvo za svoje potomstvo jer smo ga i mi samo dobili u nasleđe.“

Piše: S.V.