Zbog pokušaja unošenja hrane u karantin, u Vlasenici zapečaćena jedna ugostiteljska radnja

U Vlasenici je, zbog pokušaja unošenja hrane u karantin, zapečaćena jedna ugostiteljska radnja. Pored toga jedno lice je prekršilo mjere samoizolacije i sprovedeno je u karantin.

Opštinski štab za vanredne situacije u Vlasenici još jednom apeluje na građane da je neophodno poštovati ranije donešene mjere i naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije, a to su:

1. obavezno nošenje higijenskih rukavica i maski,
2. socijalna distanca (rastojanje od dva metra),
3. zabrana okupljanja u grupama većim od tri osobe,
4. zabrana kretanja nakon 20.00 časova za sva lica,
5. opšta zabrana kretanja za lica starija od 65 godina (osim utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova, kada se ostalim građanima preporučuje ostanak kod kuće).

Obavezujuće je za trgovce i preduzetnike koji se bave uslužnim djelatnostima da svoje usluge, u direktnom kontaktu, pružaju u skladu sa važećim propisima, zaštićeni na adekvatan način, kao i da sprovode propisane mjere dezinfekcije. Takođe, lica koja koriste ove usluge dužna su da se pridržavaju propisanih mjera i da budu adekvatno zaštićena.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Vlasenica podsjeća da su zabranjena okupljanja na javnim površinama, izletištima, igralištima, lokacijama pored rijeka, na lokalitetu Jezero, u skladu sa preporukama republičkih institucija.

Inspekcijske službe u saradnji sa policijom vršiće kontrolu pridržavanja i sprovođenja mjera i djelovaće u skladu sa zakonom.

Sva lica kojima nije istekla mjera samoizolacije strogo se moraju pridržavati svih uputstava i ostati na mjestima prebivališta. Ukoliko ista ne budu zatečena na mjestima prebivališta prilikom kontrole, protiv njih će biti podnešene prekršajne prijave i biće sprovedena u karantin.

Cilj ovih mjera je sprečavanje masovnijih okupljanja, jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze i čuva zdravlje građana, te Štab još jednom poziva na odgovornost i razumijevanje.

izvor: opstinavlasenica.org