Završena sportska nadmetanja na 32. Olimpijskim igrama

08.08.2021 Piše: urednik
Foto: profimedia - preuzeto sa b92.net

Finalnim susretom muškog vaterpolo turnira, između Srbije i Grčke, spuštena je zavjesa na sportska nadmetanja u sklopu 32. Olimpijskih igara, održanih u Tokiju. Srpski vaterpolisti bili su bolji i trijumfom od 13:10 drugi put uzastopno osvojili zlato na najvećoj sportskoj smotri. To je bila deveta medalja za olimpijski tim Srbije (3 zlata, srebro i 5 bronzi). Najsjajnija odličja osvojile su i Milica Mandić u tekvondu, kao i karatistkinja Jovana Preković. Do srebra je stigao strijelac Damir Mikec, a bronzu su osvojili tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, basket 3x3 ekipa, Milenko Sebić u streljaštvu, rvač Zurabi Datunašvili i ženski odbojkaški tim. Sportisti Bosne i Hercegovine ni iz ovog pokušaja nisu osvojili medalju, a najbliži tome je bio Nedžad Husić, tekvondoista, koji je bio četvrti, dok je Amel Tuka završio na šestom mjestu atletske trke na 800 metara. Najusješnije po broju medalja bile su Sjedinjene Američke Države (113, 39 zlatnih), Kina je osvojila 88 (38 zlatnih), a u prvih pet po broju medalja su i ruski sportisti, kao i predstavnici Velike Britanije i Japana.

Što se tiče okruženja, Hrvatska je stigla do 8 odličja (3 zlatna), Slovenija do 5 (3 zlata), a Sjeverna Makedonija je osvojila 1 srebro.

Nakon jednogodišnjeg odlaganja ove Igre su održane u specifičnim uslovima, bez prisustva publike. Takmičilo se oko 11.500 sportista, iz preko 205 država.

Domaćin narednih ljetnjih Olimpijskih igara biće Pariz 2024. godine.

Piše: M.V.