Zalazje: Obilježena 27. godišnjica stradanja Srba

Veliki broj kuća u selima Zalazje, Zagoni, Sase i Biljača je na današnji dan prije 27 godina porušeno, a svo stanovništvo, prema riječima preživjelih, ubijeno je ili protjerano.

Sela u opštinama Srebrenica i Bratunac danas su uglavnom pusta. Preživjeli članovi porodica tamo uglavnom odlaze kako bi posjetili grobove svojih najmilijih.

Među njima je i Desanka Dragičević iz Zalazja koja je na današnji dan 1992. godine ostala bez supruga i više članova porodice.

„Opkoljeno selo, pobijeno, što nije pobijeno to je zarobljeno, niko živ ostao nije, niko u selu ostao nije, sve poginulo, muž mi, đever, rođaka, komšija, eto znate koja je cifra, koliko ih je izginulo, šta da pričam. Niko nije nikad odgovarao, a naše sve hvataju, sve našima sude, a ovi ostali prolaze kako oni hoće“, izjavila je Desanka Dragičević.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, te da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.

„Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu, i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali ni i Sud BiH. Ko je ubio ove ljude? Ukoliko neko bude osuđen zbog toga, onda će se vidjeti da u Potočarima nisu sahranjeni samo civili, nego i vojnici koji su baš počinili zločine u ovom i okolnim selima“, rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Po prvi put ove godine, biciklisti iz Bratunca organizovali su vožnju do Zalazja, u čast nastradalima.

„Dolazimo u čast poginulim srpskim civilima, ovaj put nas je malo, nismo se na vrijeme organizovali, ali borićemo se da ovo postane tradicionalno“, rekao je Perica Kuzman, predsjednik BK „Mountain Bike“ Bratunac.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je i 23. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program “Petrovdanski dani 2019”.