Zahuktali Bratunac gostuje u Sarajevu

Košarkaši KK Bratunac TRB gostovaće večeras u Sarajevu ekipi OKK Spars Realway u derbi meču 15. kola Lige 12 BiH. Biće to duel ekipa koje zauzimaju treću i četvrtu poziciju prvenstvene tabele. Bratunački tim je na skoru 9-5, a Spars ima učinak 10-3, uz meč manje, jer nije odigran duel prethodnog kola protiv Igokee.

Tim iz Sarajeva igra ABA 2 ligu, ali ove godine imaju lošu sezonu u tom takmičenju, za razliku od prethodne. Trenutno su na dnu sa 3 trijumfa u 16 kola.

Biće ovo okršaj dvije ekipe koje imaju suprotne izvore iz kojih crpe dobre rezultate. Tim iz Bratunca je drugi najefikasniji u ligi, iza Širokog, sa prosjekom od skoro 84 poena po utakmici. To je prosječno 10 poena više od Sparsa. Sa druge strane, ekipa iz Sarajeva je druga odbrana lige, odmah iza Igokee. Oni svoje protivnike spuštaju  na manje od 64 poena po utakmici. Protivnici Bratuncu ubacuju oko 79 poena po utakmici. Naravno, uvijek treba imati u vidu i u kakvom ritmu ekipe igraju i na koji broj posjeda. Evidentno je da se Bratunac TRB uvijek trudi da igra brzo i to, uz odličan protok lopte, donosi visoku efikasnost.

Bratunac je bolji u šutu za 2 poena i tu su prvi u ligi, dok protivnici bratunačkog tima šutiraju 58% u ovom segmentu. Odlični su i po broju asistiranih pogodaka, takođe u samom vrhu sa više od 21 asistencije u prosjeku. Spars Realway je malo bolji u šutu za 3 poena, imaju nešto više skokova i manje izgubljenih lopti. Izgubljene lopte protivnika i agresivnost u odbrani donose Sparsu mnogo dobrih stvari. Zanimljivo je da protivnici prosječno bolje šutiraju od Sparsa za 2 poena, ali Spars prosječno ima više pokušaja i više pogodaka u apsolutnom iznosu. Tu do izražaja dolaze ofanzivni skokovi i ukradene lopte.

Snaga ekipe Ognjena Radića je odlična raspodjela poena. Pet igrača je prosječno dvocifreno i to Gajić, Ćup, Pantić, Vučićević, Pilčević, uz dvojicu koja su blizu (Foster i Hlučoveki). Nije lako skautirati i braniti tim koji ima toliko napadačkih opcija.

Sa druge strane, Spars je vrlo visoka ekipa sa sedam igrača viših od 202 cm. To je važno skakački, ali i odbrambeno, jer većina tih igrača vrlo dobro preuzimaju spoljne igrače protivničkih ekipa. Ključni igrači su Vrabac, Kamenjaš i Buza, uz “komandovanje“ američkog plejmejkera Strong-Mura i odličnu podršku Đekića i Polutka, prije svih.

U prvom duelu dva tima Spars je slavio u Bratuncu i jedina su ekipa kojoj je to pošlo za rukom ove sezone. Presudni faktori su bili ofanzivni skok i dobra odbrana sarajevskog tima u drugom poluvremenu. Zahvaljujući tome nadoknadili su prednost Bratunca sa početka utakmice. Spars je u međuvremenu dobio novog trenera, Nedima Džemića, koji je došao na mjesto gdje je privremeno bio Nersin Selimović.

Početak večerašnjeg susreta zakazan je za 18 časova.

Piše: M.V.