“VUK” ZAUZEO DRUGO MJESTO NA KONKURSU MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I VEZA SRPSKE

OŠ Vuk Karadžić Vlasenica

U vlaseničkoj Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” navikli su na lijepe vijesti koje stižu sa različitih takmičenja i konkursa na kojima njihovi učenici i nastavnici učestvuju, ali ih svaka nova obraduje jer potvrđuje ono što je odavno svima znano – “Vuk” je među najboljim školama u Srpskoj.

To je dokazao i dopis koji je stigao iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srspke – na konkursu koji je raspisan u sklopu kampanje “Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj“ “Vuk” je osvojio drugo mjesto.

“U savremenom društvu medijska pismenost je neophodna vještina i sigurno je da, u vremenu kada je tehnologija neizostavan dio naše svakodnevnice, treba raditi na medijskom opismenjavanju svih kategorija društva, a posebno djece. Mi smo u februaru, u saradnji sa Radio Vlasenicom, osmislili projekat koji smo nazvali “Mala škola novinarstva” čiji je osnovni zadatak medijsko opismenjavanje naših đaka. S obzirom da je u tom periodu Ministarstvo saobraćaja i veza  raspisalo konkurs za najbolje projekte u ovoj oblasti, odlučili smo da apliciramo, i drago nam je da je naša “Mala škola novinarstva” ocijenjena kao jedna od najboljih u Srpskoj. Naš projekat je dobio 111 bodova, dok je prvoplasirani imao samo četiri boda više.  Ovo je pokazatelj  da je naša škola izuzetno dobro odradili svoj zadatak,  što možemo da zahvalimo i glavnoj i odgovornoj urednici Radio Vlasenice Tatjani Golijanin, čija je ideja i bila da projekat odradimo na ovaj način. Mi nismo obradovani samo što smo drugi u Srpskoj, nego što ćemo dobiti i vrijedne nagrade koje je obezbijedila kompanija MTEL”, s ponosom priča direktorica Danka Milić Kezunović.

Milić Kezunović je objasnila i kako će “Mala škola novinarstva” biti realizovana.

“Projekat će biti proveden u dvije faze: prva je radioničkog tipa i podrazumijeva  dvije teorijske radionice koje  će biti realizovane putem zum aplikacije, a preostale dvije će biti praktična primjena teorijskog dijela koji će se već izučiti. Po deset učenika petog i devetog razreda imaće priliku da nauče šta je to radijska, šta novinska vijest, kako se piše izvještaj, a ono što je najvažnije da nauče kako da budu bezbjedni na internetu, kako da sačuvaju sebe i svoje podatke i kako da sa drugima komuniciraju na svim društvenim mrežama. U drugoj fazi projekta, učenici će, u sklopu dječjeg programa Radio Vlasenice, raditi radijske emisije u kojima će na smislen način svojim vršnjacima predstaviti ono što su i sami naučili. Ono što je najzanimljivije je da će oni najbolji, najzainteresovaniji, moći da nastave svoj angažman na radiju”, kaže direktorica vlaseničkog “Vuka”.

Kampanju „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj“ provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: Info portal Vlasenica