Vrijeme je za biznis – gosti Danica Nešević i Predrag Marković

Danas smo u našoj radio rubrici Vrijeme je za biznis ugostili Danicu Nešević i Predraga Markovića, iz organizacije SWG (stalna radna grupa). Sa njima smo razgovarali o aktivnostima SWG-a u našoj regiji, kao i o organizaciji uopšte.

“Stalna radna grupa je formirana na bazi saradnje ministarstava Srbije i Makedonije, a sada je to prošireno na još neke države bivše Jugoslavije, Bugarsku, Rumuniju i Albaniju. Naravno, odnosi se na ministarstva poljoprivrede. Naš prevashodni cilj je ruralni razvoj i podrška onome što njemu doprinosi. Tu uključujemo i turizam. Izuzev par velikih gradova, svi ostali prostori u našoj regiji smatraju se ruralnim. Smatram da ne postoji “čarobni štapić“ i jedinstveno rješenje za razvoj svake poljoprivredne grane ili pojedinčanog gazdinstva. Ono što se izdvaja kao ključni faktor su kupci, a bitna je i diverzifikacija, ne samo proizvodnje različitih kultura, već da nemamo samo primarnu proizvodnju nego i prerađivačku, kao i diverzifikacija po različitim granama. Generalno, čitav svijet je u takvoj fazi da imamo odliv stanovništva u veće gradove, a to je na Balkanu posebno drastično. Uz to, danas su porodice manje, pa sve to dodatno usložnjava i otežava situaiciju. Što se tiče vaše regije, do sada smo podržavali nekoliko aktivnosti: adrenalin park na Rajskoj plaži, Sajam “Dani maline“…“ rekao je Predrag Marković.

Mladima je nekada potrebna samo mala podrška da bi razvili sopstveni posao u poljoprivredi.

“Danas smo razgovarali sa više osoba, koje predstavljaju primjer pozitivnih priča. Neki od njih su se vratili iz većih gradova i bave se poljoprivredom. Mi ćemo nastaviti da podržavamo takve inicijative. Takođe, nastavićemo podršku događajima koji promovišu poljoprivredu. Planirano je da u narednom periodu podržimo i 40 preduzetničkih ideja na cijeloj regiji koju SWG pokriva. Mi ne podržavamo start-up ideje, nego je potrebno da već postoji posao koji donosi određeni prihod. Kada govorimo o problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici, istakla bih problem same prijave na javne pozive. Često poljoprivrednicima treba pomoć oko popunjavanja prijave, biznis plana i slično. Takođe, na bazi istraživanja zaključili smo da su im potrebne savjetodavne usluge i, već pomenuti, nedostatak radne snage“ prokomentarisala je Danica Nešević.

Naše područje obuhvata prekograničnu regiju Drina – Tara.

Piše: M.V.