“Vrijeme je za biznis“ – gošća Marina Jovanović

Gošća našeg radio programa bila je Marina Jovanović, direktorka rasadnika D.O.O. “Malina“ – Bratunac. Tema razgovora bila je akutelna sezona malina, njihov prinos i cijena, kao i aktivnosti rasadnika “Malina“.

“Ova godina je značajno bolja od prethodne, prvenstveno što se tiče vremenskih uslova. Prošle godine imali smo mnogo padavina, dok je ove godine situacija znatno bolja. Neko pravilo je da je cena niža, ako su padavide obilnije i obrnuto, cena je viša ako ima manje padavina. To pravilo se potvrđuje i ovoga puta. Prve najave su bile da malina neće biti  ispod  2,20 KM po kilogramu, a već sada imamo najave da cena neće biti niža od 2,50 KM. U Srbiji su neki ugovori o otkupu potpisani i na 200 dinara po kilogramu, što je više od 3 KM, tako da možemo očekivati da i kod nas malina bude skuplja od 2,50 KM, a možda dostigne i 3 KM. Kvalitet maline je na višem nivou nego prethodne godine, a jedan od razloga su i povoljniji vremenski uslovi, što je već pomenuto. Na području Bratunca i Srebrenice postoji oko 2.000 domaćinstava koja se bave uzgojem maline. Važna stvar za sve njih su i stalne edukacije koje pomažu da se poboljšaju prinosi i da se zaštiti malina. Živimo u vremenu klimatskih promena pa je veoma važno znati kako na njih odgovoriti i u skladu sa tim tretirati voćku. Za edukacije je zadužena naša Regionalna savjetodavna služba“ rekla je Marina Jovanović.

U drugom dijelu emisije pričali smo o aktivnostima rasadnika na čijem čelu je naša gošća.

“Rasadnik “Malina“ – Bratunac posluje od 2015. godine. Proizvodimo kvalitetne sadnice malina, a upravo takve sadnice su ključ za uspješnu proizvodnju malina. Kapacitet rasadnika je oko milion sadnica na godišnjem nivou. Realna cena sadnice bi trebala biti na nivou od 1 KM, ali mi smo išli sa nižom cenom od oko 0,50 KM. Prve godine smo imali 200 zainteresovanih osoba uza podizanje novih zasada. Tada je cena malina bila na nivou od 3,50 KM. Nakon što je došlo do drastičnog pada cene, mnogi od njih su odustali, a odustali su i neki ljudi koji su se duže vremena bavili proizvodnjom malina. Očekujemo da potražnja za sadnicama poraste sa rastom cena. Skoro kompletan posao za ovu sezonu je završen“ prokomentarisala je ovu temu Marina Jovanović.

M.V.