Novi toplotni talas: Upozorenje na visoke temperature

visoke temperature iiSlužba za zaštitu i spasavanje opštine Srebrenica obavještava stanovništvo da je Hidrometeorološki zavor RS izdao upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura u periodu od 31. jula do 2. avgusta.

Očekuje se da na našem području temperature dostignu vrijednost od 32 do 39 stepeni, a vrhunac toplotnog vala očekuje se u srijedu, 2. avgusta.

Povećanjem dnevne temperature, raste i opasnost od izbijanja požara. S tim u vezi, obavještava se lokalno stanovništvo da, shodno najavama meteorologa, organizuje svoje aktivnosti u skladu sa najavljenim meteorološkim uslovima, kako sebe i svoju imovinu, ali i šire okruženje ne bi doveli u opasnost od požara.

U slučaju izbijanja požara, obavjestiti teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Srebrenica na broj: 123, policijsku stanicu 122 ili Službu za zaštitu i soasavanje opštinske uprave Srebrenica na broj: 056/445-533 i 056/445-534.

U narednim danima mogli bi se rušiti i rekordi prethodnih godina, kada je temperatura u hladu dostizala 43 stepena. U takvim situacijama, kažu stručnjaci, procedura je jednostavna – uzimati što više vode i ne izlaziti napolje.

Treba imati na umu da meteorolozi temperaturu mjere u hladu na visini od 2 metra i travnatoj površini. Bude li u takvim uslovima živa na termometru narednih dana pokazala 40 stepeni – na betonu i suncu subjektivni osjećaj biće kao da ima više od 50 stepeni.

Da nam se bliže ekstremno visoke temperature, već je vidljivo u službama hitne pomoći. Građani su već počeli da traže savjete i preduzimaju mjere predostrožnosti. Uzimati što više tečnosti, nositi pamučnu odjeću, ne izlaziti napolje u periodu od 10 do 17 časova, uglavnom su savjeti doktora.