I danas veoma toplo: Na snazi crveni meteoalarm

visoke temperature iiU Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano sa temperaturom do 39 stepeni, na jugu i do 41 stepen Celzijusov.

Vjetar će biti slab i umjeren, uglavnom istočnog smjera, u Hercegovini zapadni i jugozapadni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Za područje Hercegovine danas je izdato upozorenje na ekstremne vremenske uslove – crveni meteoalarm. Temperature u Mostaru i Trebinju biće između 38 i 41 stepen Celzijusov.

U ostatalim dijelovima i danas je na snazi narandžasto upozorenje, sa temperaturom do 38 stepeni.

Za sutra je na snazi crveni meteoalarm za veći dio BiH. Ekstremno visoke temperature očekuju se u Hercegovini, Banjalučkoj regiji, Krajini, te Tuzlanskoj regini i Podrinju, sa temperaturom do 39 stepeni. U ostalim dijelovima BiH je na snazi narandžasti meteoalarm i temperature će se kretati između 35 i 37 stepeni.

Prema navodima meteorologa, ovako visoke temperature očekuju nas do kraja sedmice. Savjetuje se svima koji planiraju da putuju, da krenu na put ranije ujutro ili u kasnim popodnevnim satima, te da tokom dana prave pauze na svakih 100 kilometara.

Hroničnim bolesnicima i starijim osobama se ne preporučuje da izlaze vani u periodu od 11 do 17 časova, te da koriste redovnu terapiju. Ostalima se savjetuje da unose što više tečnosti i da se, ukoliko moraju izaći u ovom periodu, adekvatno obuku i zaštite glavu i kožu.