Vremenska mašina: Kreneš danas – stigneš juče, moguće?

Foto: wikipedia.org

Kada hoćemo da kažemo da je nešto nemoguće često koristimo izraz ,,može ali juče“. Međutim, nekada stvarno možemo da pretvorimo danas u juče, sve zahvaljujući svemiru, planeti Zemlji i vremenskim zonama. U ovom tekstu vodimo vas kroz zanimljivosti vezane za vremenske zone naše planete.

Znamo da svaka lokacija u bilo kojem dijelu svijeta ima svoju geografsku širinu i svoju geografsku dužinu. Za širinu je nulta tačka ekvator, pa se na osnovu toga ide prema jugu ili prema sjeveru. Ovo je irelevantno za vremenske zone, a relevantno najviše za klimu. Za vremenske zone važna je geografska dužina. Planeta je po tom pitanju podijeljena na meridijane, a nulti je nazvan po londonskom predgrađu Grinič, kroz koji zamišljeno prolazi. Sve istočno od Griniča je vremenski u plusu, a zapadno u minusu. Suprotno od Griniča je Datumska granica, koja prolazi kroz središnji Pacifik i spaja polove. Ako oplovite Zemlju, kalendar će vam po povratku griješiti za jedan dan. To su prvi shvatili moreplovci istražujući nove svijetove.

Kada govorimo o Bratuncu, u kojem trenutno pišem ovaj tekst, lociran je SJEVERNO 44° 11′ 25.01 i  ISTOČNO 19° 18′ 54″. Pošto smo istočno od Griniča mi smo u plusu sat vremena, odnosno kada je kod nas podne u Londonu je 11 časova. U istom trenutku u Sidneju je 20, a u Tokiju 19 časova, jer su mnogo istočnije, dok je u Nju Jorku 6 časova ujutro, a u Los Anđelesu 3 ujutro i na Havajima je ponoć, pošto su oni locirani zapadno.

Tu dolazimo do priče iz naslova. Vremenska razlika između Sidneja i, recimo, Honolulua na Havajima je tačno 20 časova. Let između ova dva grada traje oko 10 časova. Ako bismo 27. aprila u 5 ujutro krenuli sa aerodroma u Sidneju, po sidnejskom vremenu bili bismo u Honoluluu u 15 časova. Zbog vremenske razlike, na Havajima je u tom trenutku 19 časova 26. aprila. Dakle, vratili smo se na dan koji smo već proživjeli u Sidneju.

Jedna vremenska zona odgovara rasponu od 15 stepeni geografske dužine. Naravno, realno vrijeme nije isto ni na svim lokacijama u jednoj zoni, jer ako ste malo istočnije Sunce će vam ranije izaći i raspored dnevne svjetlosti se vremenski razlikuje. Zanimljivo je da se razlike javljaju i zbog pomjeranja časovnika. Za primjer uzimamo Rusiju, koja je uvijek na zimskom računanju vremena. Tokom ljeta mi smo samo jedan sat iza Moskve, dok je zimi ta razlika dva sata.

Takođe, zanimljivo je da je Samoa, ostrvska država u Tihom okeanu, na kraju 2011. godine prešla iz posljednje u prvu vremensku zonu dodavši jedan dan.

Kada putujete kroz vremenske zone imaćete problema da se neko vrijeme prilagodite, jer će vas pogoditi popularni ,,džet-leg“. Koliko je udaljenost na pravcu sjever-jug nevažna za vrijeme govori podatak da je kod nas i u Johanesburgu isto časova, a razdaljina je preko 13.000 kilometara. Tokio je nekoliko hiljada kilometara bliži, a vremenska razlika je 7 časova.

Šta mislite poslije čitanja članka, da li je putovanje sa istoka na zapad način da se podmladite? 🙂

Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *