Vraća li se JICA u Srebrenicu?

U Srebrenici je održan sastanak sa predstavnicima Japanske organizacije JICA.

Hashioto Keiichi, viši savjetnik u izgradnji mira u Japanskoj internacionalnoj kooperaciji, razgovarao je sa predstavnicima opštine Srebrenica o projektima koje je podržala Japanska organizacija JICA.

„Ja sam danas tu da na neki način provjerim da li su naši projekti održivi i da li su imali nekog efekta, drago mi je da čujem da jesu. Ne mogu ništa reći o nekim budućim projektima, tu smo da razmotrimo neke opcije, pa vidjećemo“, izjavio je nakon sastanka Hashioto Keiichi.

JICA je od 2008. godine prisutna na području opštine Srebrenica.

„Oni su dosta ulagali u sve ono što je interesovalo stanovništvo, a to je plastenička proizvodnja, uzgoj voća i povrća, uzgoj malina, sadnja stabala, proizvodnja meda, ljekobilje, ovčarstvo, uzgoj šampinjona, obnavljanje travnatih površina, pomoć u mehanizaciji“, istakao je Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosi i javne servise Opštine Srebrenica.

„Zaista su zadovoljni onim što smo im prezentovali iz razloga što smo jedna od rijetkih Opština sa kojom su sarađivali, a da su projekti održivi, na njima se i dalje radi, oni se i dalje šire. Oni su preliminarno najavili da bi moglo doći do ponovne saradnje i mi smo im s tim u vezi predočili jedan projekat i nadamo se da će biti podržan, jer je od izuzetnog značaja u smislu poboljšanja prinosa, kvaliteta i poboljšanja ekonomske slike na teritoriji opštine Srebrenice“, izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Kako je rečeno, riječ o projektu u okviru kojeg bi bila otvorena laboratorija u zgradi bivšeg fakulteta u Srebrenici.