VLASENICA: TRI PORODICE ČIJI SU DOMOVI UNIŠTENI U POPLAVAMA 2014.GODINE DOBILE KLJUČEVE NOVIH KUĆA

Tri porodice iz Vlasenice, čiji domovi su uništeni u poplavama 2014. godine, danas su primile ključeve novih kuća izgrađenih kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srpske.

Pored stambenog zbrinjavanja ove tri porodice, završena je sanacija još jedne stambene jedinice oštećene 2014. godine u Vlasenici, kako bi se i u njoj stekli uslovi za stanovanje.

Ključeve novoizgrađenih kuća porodicama su uručili Gilles Rebattet, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH i Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

“Tokom proteklih godina Evropska unija je pružala i nastavlja pružati kontinuiranu podršku zajednicama kako bi se oporavile od posljedica poplava i klizišta 2014. godine. Isto to to činimo i sada, kao odgovor na posljedice pandemije COVID-19, a sve da bi se sačuvali ljudski životi i radna mjesta” kazao je Gilles Rebattet, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević je istakao da mu je bila čast što je ovaj projekat danas uspješno priveden kraju, rekavši da se samo na ovakav način, udruženim snagama, može doći do značajnih rezultata, uz nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu, na dobrobit građana.

Nakon uručenja ključeva upriličen je i obilazak jedne od novoizgrađenih kuća na području opštine Vlasenica u kojoj stanuje peteročlana porodica Slijepčević. “Mojoj porodici je ova pomoć od neizmjernog značaja. Samostalno nikada ne bismo mogli napraviti novu kuću” kazala je Slobodanka Slijepčević.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima. Program se implementira u 44 opštine/grada u oba entiteta BiH.