Vlasenica: Prijem za za košarkašice i karatistu koji su osvojili zlatne medalje

21.06.2022 Piše: urednik
Prijem Vlasenica

Sportisti iz Vlasenice godinama predstavljaju svoj grad na najbolji mogući način. Nove zlatne medalje stigle su u košarci i karateu. Tim povodom u Opštini je organizovan prijem.

Vlaseničke košarkašice pionirskog uzrasta su nadvisile konkurenciju iz mnogo većih gradova i pokazale gdje se najbolje igra sport pod obručima, kao I to gdje stasavaju najbolje košarkašice. Trener Perendić,  koji radi pet decenija I  najzaslužniji je za ovakve rezultate, mnogo pažnje poklanja lijepom ponašanju I druženju. Veliki broj reprezentativaca i reprezentativki je stasao baš u ovom gradu.

-Napravile smo veoma veliki uspjeh, jer smo prvakinje Bosne I Hercegovine, mi pionirke I prvakinje smo u Republici Srpskoj I ostvarile smo jako veliki uspjeh i mnogo nam znači sve to. Košarku treniram od svoje šeste godine. Pobijedili smo Bijeljinu, Tešanj- rekla je Andrea Sokić.

-Prvog puta kada sam ušla u salu zavolila sam košarku I svidio mi se taj sport I rekla sam da ću nastaviti da se bavim njime. I mimo košarke se se družimo I veoma smo složne. Pa eto to što se duže znamo utiče na to da bolje igramo I da se bolje slažemo u igri- smatra Dunja Šarac.

10. avgust Vlasenica

-Tu je oko 17 dresova reprezentativki i reprezentativaca Srbije i Bosne i Hercegovine. Još nemam, nisam dobio prvi koja je bila to je Stojanka Došić, koja je igrala za Jedinstvo tuzlansko, prvaka Evrope. Prvak biti BiH pored Federalnog Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Zenice,  Bugojna, Tomislavgrada, Bijeljine za jednu Vlsenicu malu ja ponavljam, stvarno je interesantno. Vlasenica jednu osnovnu školu ima, to je samo 600 učenika- objasnio je poznati trener, Radika Perendić.

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu za dame, kada je Bosna i Hercegovina postigla odličan rezultat, čak tri članice tima bile su iz Vlasenice. Sve one su sada internacionalke I nastupaju u evropskim timovima.

-Drago mi je da vidim i sada kada dođem ovde u salu ove male djevojčice kako i one sa velikom željom i žarom treniraju i nastavljaju tu tradiciju. Velika zasluga svega toga je naravno naš nastavnik Radika. Napravili smo zaista istorisjki rezultat sa reprezentacijom Bosne I Hercegovine prošlo ljeto. Ove godine imamo I Svjetsko prvenstvo na koje, takođe, idemo prvi put u istoriji I pripreme počinju 5. avgusta, a samo prvenstvo će se odigrati u Australiji, u Sidneju, od 22. septembra do 1. oktobra- prokomentarisala je Anđela Delić, članica reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Da nisu samo timski sportovi ti koji donose vrhunske rezultate Vlasenici pokazuje i to što opština ima svjetskog šampiona u karateu, master kategorije.

-Ovu medalju poklanjam Vlasenici, takmičio sam se za Vlasenicu kad sam nastupio. Veliki broj zemalja je tu bio. Ja sam se takmičio u kategoriji od 40 do 50 godina za Srbiju u WКC karateu, tradicionalnom karateu- izjavio je Saša Ereš.

Opština Vlasenica prepoznaje značaj sporta i podržava sportske klubove, a za mlade košarkašice je priređen svečani prijem.

-Činjenica je da je to jedan zaista rasadnik sportskih talenata. Opština Vlasenica prati kompletno njihov rad i sa dosadašnjom aktivnošću otkako sam ja načelnik trudimo se da ih ispoštujemo, na neki način nagradimo. Ovo je bitan dan za nas u Vlasenici, da smo na jednom mjestu okupili dva zaista jaka sportska kluba. Pored njih Vlasenica ima i druge sportske klubove koji svako na svoj način donosi rezultate- riječi su načelnika Miroslava Kraljevića.

Bavljenje djece sportom utiče preventivno na brojne probleme, kako one u fizičkom razvoju, tako I izazove poroka koje nosi savremeno doba. Djevojčice iz Vlasenice, njihovi uspjesi I ponašanje, su primjer koji treba svi da slijede.

Piše: M.V.