Vlasenica: Preduzetnice kroz novi projekat unapređuju svoje biznise

Korisnice projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, obrtničkih i uslužnih poduzeća pod vođstvom žena u opštinama Konjic, Kladanj i Vlasenica“ potpisale su ugovore sa predstavnicima organizacije Nodas na sastanku u Vlasenici.

Cilj ovog projekta, koji finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj putem Udruženja za razvoj i afirmaciju društva „NODAS“, jeste da se ženama pruži šansa da pokrenu i razviju prvi biznis, bez obzira da li žive u gradu ili na selu.

Devet korisnica projekta za ekonomsko osnaživanje žena već je dobilo određen broj sredstava koja će im u budućnosti olakšati posao u segmentu svoga djelovanja.

„Iz opštine su me pozvali, prvi put za mojih 26 godina rada uspostavili smo tu saradnju. Ja sam aplicirala za neke rashladne uređaje i profesionalne miksere, ispoštovali su sve to što sam tražila“, izjavila je jedna od korisnica Mila Pantić.

„Aplicirali smo za mašinu za pravljenje poklona i balona, nešto novo i savremeno da bi naše mušterije obradovali pošto radimo dekoraciju svadbi. I klima-uređaj nam je bitan zato što cvijećetokom ljeta propada, zbog visokih temperatura kalira, tako da ćemo sad daleko manje imati otpada“, rekla je Cvijeta Lalović, jedna od korisnica.

Uslužne djelatnosti su na prvom sastanku imale primarnu ulogu, dok se za drugi sastanak očekuje veći broj korisnika zainteresovanih za poljoprivredu.

„Danas su korisnice one koje se bave uslugama, zanatstvom, turizmom. Dakle, njih smo prve riješili iz razloga što je tako tender išao. U narednim sedmicama ćemo potpisati ugovore sa ostalim korisnicama sa područja opštine Vlasenica. U konačnici ćemo imati veći broj od 20 korisnica“, izjavio je Bekir Omerbašić, projekt-menadžer organizacije „NODAS“.

„Ovo je jedan od projekata koji implementira opština Vlasenica u saradnji sa organizacijom ‘Nodas’ i organizacijom ‘Help’. Danas smo imali potpisivanje ugovora sa devet korisnica, odnosno osam korisnica i Udruženjem žena ‘Podrinje’ koje je takođe jedno od korisnika ovog projekta. Oprema je već počela da stiže, u skorije vrijeme očekujemo i potpisivanje ugovora sa ostalih 13 korisnika“, izjavio je Željko Damljanović, šef Odsjeka za razovj opštine Vlasenica.

Ukupna vrijednost projekta je 850.000 maraka za sve tri opštine koje obuhvata ovaj projekat. Opština Vlasenica u projektu za korisnice iz ove opštine učestvuje sa oko 66.000 maraka.