Vlasenica: Potpisani ugovori sa korisnicima Programa oporavka od poplava

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević danas je potpisao ugovore sa korisnicima Programa oporavka od poplava koji je 2017. godine Evropska unija pokrenula u BiH.

Program se sastoji od različitih komponenti čiji je cilj pomoć u normalizaciji života ljudi u poplavljenim područjima i zajednicama u 24 najugroženije opštine, među kojima je i opština Vlasenica. Aktivnosti su usmjerene na trenutno vraćanje u funkciju vitalne javne infrastrukture i otvaranje ključnih javnih službi, hitnu rekonstrukciju privatnih kuća najugroženijih i marginalizovanih građana, revitalizaciju lokalne privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i obnovu komunalne infrastrukture u izabranim opštinama.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević rekao je da će u okviru ovog projekta u Vlasenici biti izgrađena tri nova i saniran jedan stambeni objekat, koji su ugroženi klizištima 2014. godine, dodajući da je Opština obezbijedila sufinansiranje u iznosu od 5.000 KM po korisniku, što je ukupno 20.000 KM, kao i priključke električne energije i komunalnu infrastrukturu.

Ukupna vrijednost EU Programa oporavka od poplava iznosi 43.52 miliona eura, u kojem EU učestvuje sa 42.24 miliona eura, a UNDP sa 1.28 miliona eura.