Vlasenica ponovo na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Dragan Ilić, profesor geografije u vlaseničkom Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“, bio je jedan od učesnika na dvodnevnom Međunarodnom seminaru na temu „Put do uspjeha na geografskoj olimpijadi“, koji je u organizaciji Centra za talente proteklog vikenda održan u Beogradu.

Profesor Ilić ističe da je, pored brojnih predavanja i terenskog rada, na seminaru formirana i geografska reprezentacija Bosne i Hercegovine, čiji član je i jedna Vlaseničanka. „Učesnici na ovom seminaru su bili profesori geografije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, koji pripremaju učenike za predstojeća međunarodna takmičenja.

Većinu tema, koje će nam mnogo značiti u budućem radu i pripremama, su pripremili i prezentovali predstavnici Geografskog fakulteta.

Seminaru su prisustvovali i učenici koji se pripremaju za Svjetsku geografsku olimpijadu koja će naredne godine biti u Hong Kongu. Ipak, za nas je najvažnija činjenica da će Marijana Mićić, učenica trećeg razreda gimnazije, kao član reprezentacije Bosne i Hercegovine, na ovom prestižnom takmičenju predstavljati našu školu i naš grad. Naša Marijana je bila učesnik Svjetske geografske olimpijade 2017. godine, kao i Balkanijada u Sloveniji i Rumuniji.

Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ će omogućiti Marijani višemjesečne pripreme za Olimpijadu“, s ponosom je istakao profesor Ilić, koji već godinama kod mladih Vlaseničana razvija ljubav prema geografiji. Vlaseničani, učenici Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“, u prethodne tri godine osvojili su 16 medalja na geografskim takmičenjima van Bosne i Hercegovine.

T. Golijanin