Vlasenica: Poljoprivrednicima obezbijeđena mehanizacija u sklopu projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020“

Jedanaest poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Vlasenica preuzelo je poljoprivrednu opremu i mehanizaciju koja im je obezbijeđena u sklopu projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020″.
Ovaj projekat koji finansira Vlada SR Njemačke, zajedno realizuju Opština Vlasenica i njemačka nevladina organizacija “HELP”.

Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj u Opštini Vlasenica, kaže da je ovo nastavak aktivnosti na realizaciji projekta.

“Projektom je obuhvaćeno 20 korisnika koji dobijaju grant u nematerijalnim sredstvima,odnosno u traženoj opremi i mehanizaciji, u iznosu u prosjeku od oko 2.000 evra, odnosno 4.000 KM. P ored ovih motokultivatora, kopačica i kosilica za ovih 11, prošle sedmice smo podijelili opremu za pet korisnika koji se bave nekim drugim djelatnostima, a za preostala četiri, isporuka se očekuje sljedeće sedmice“, naveo je šef Odsjeka za razvoj u Opštini Vlasenica.

Damljanović je istakao da će u saradnji sa „HELPOM“ biti realizovan i  jedan manji opštinski projekat.

„Vrijednost tog projekta je oko 4.000 evra, a biće to jedna manja intervencija koja će biti u korist građana naše opštine“.

Da mladi ljudi prepoznaju važnost poljoprivrede dokaz su i Dejan Lošić iz Gornjeg Zalukovika i Vladenko Pantić iz Neđeljišta, koji su bili aplikanti u ovom projektu.

„Iako živim u Vlasenici, u Gornjem Zalukoviku uzgajam kupine i dunje, a kopačica i pumpa za prskanje, koje sam dobio u ovom projektu, će mi pomoći u obradi zemlje i voćnjaka. Nadam se da će biti još ovakvih projekata. Od poljoprivrede može da se živi, ali ne može ništa preko noći, rezultati dolaze vremenom“, smatra Dejan Lošić.

Korisnici su izrazili zahvalnost Opštinskoj upravi i donatorima što su dobili mogućnost da za relativno skromna finansijska ulaganja dobiju korisnu mehanizaciju.

Predstavnik „HELPA“ Šemsudin Maljević ističe da će u sklopu ovog projekta vjerovatno biti podržano  još nekoliko korisnika.

“U narednom periodu ćemo uraditi kalkulaciju da vidimo koliko smo uspjeli uštedjeti i nadamo se da ćemo moći podržati bar još 2-3 korisnika,  ali to ćemo znati tek kad završimo prvi krug podjele, za sedmicu-dvije”, smatra  projekt menadžer u organizaciji “HELP”.

Vrijednost projekta „Podrška socio-ekonomska stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020″ je 90.000 KM, od čega Opština finansira 32.000 KM, korisnici 13.500 KM, a ostatak njemačka nevladina organizacija “HELP”.

 

Izvor: opstinavlasenica.org