Vlasenica: Podrška jačanju ženskog preduzetništva

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i projekt-menadžer Udruženja za razvoj i afirmaciju društva /NODAS/ Bekir Omerbašić potpisali su danas sporazum o saradnji, kojim je planirana realizacija projekta jačanja ženskog preduzetništva u opštini u vrijednosti oko 180.000 KM.

Kraljević je rekao da je cilj ovog projekta, koji finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, da se ženama pruži šansa da pokrenu i razviju prvi biznis, bez obzira da li žive u gradu ili na selu.

On je objasnio da Opština Vlasenica u projektu učestvuje sa oko 66.000 KM, korisnice projekta učestvuju sa ukupno 21.600 KM, a da će ostatak iznosa obezbijediti udruženje NODAS.

„Ovo su zaista značajna sredstva za našu malu opštinu i nadam se i očekujem da će biti veliki broj zainteresovanih. Zahvaljujem predstavniku donatora koji su prepoznali Vlasenicu kao jednu od opština u kojoj će biti relizovan ovaj projekat“, rekao je Kraljević.

Bekir Omerbašić rekao je da NODAS u BiH djeluje od 2008. godine, kao produžena ispostava organizacije HELP u BiH.

On je objasnio da će ovim projektom biti podržano najmanje 20 korisnica, koje se bave uslugama, zanatstvom, poljoprivredom i turizmom.

„Svi će imati svoju priliku da se kandiduju kroz određene aplikacije, a mi ćemo odabrati isključivo po kriterijumima udruženja NODAS i organizacije HELP, a uz svesrdnu pomoć Opštine Vlasenica“, rekao je Omerbašić.

Omerbašić je dodao da projektne aktivnosti počinju već za nekoliko dana informativnom kampanjom u opštini Vlasenica, s ciljem da se buduće korisnice animiraju da se prijave za učešće u projektu.

Cjelokupan projekat trajaće do kraja 2020. godine.

Projekat će biti realizovan u opštinama Konjic, Kladanj i Vlasenica, a predviđa podršku po 20 žena i po jednu žensku asocijaciju u ove tri opštine.