Vlasenica: Plastenici za 30 korisnika

U okviru projekta podrške razvoju plasteničke proizvodnje na području opštine Vlasenica, koji se realizuje u saradnji sa organizacijom „Karitas – Švajcarska“, danas su potpisani ugovori o dodjeli plastenika za 30 korisnika. Vrijednost projekta je 50.000 maraka.

Plastenici su površine 50 i 100 kvadratnih metara, a korisnici ističu da će im plastenici omogućiti dodatnu zaradu.

„Imam voćnjak, stočarstvom se bavim takođe. Ovaj plastenik će meni i mojoj porodici dosta značiti, što za naše potrebe, a ako se bude šta od povrća iz plastenika moglo prodati, dobro će doći“, izjavio je za UPSMedia Stevan Garić, korisnik projekta.

„Ne bavim se isključivo poljoprivredom, ali pošto sam u penziji, dodatna zarada bi mi dobrodošla, penzije su male, to svi znaju, a uz ove plastenike svi možemo dodatno zaraditi“, istakla je Rada Kezunović, korisnica projekta.

Kroz slične projekte u protekle dvije godine na području Vlasenice dodijeljeno je više od 60 plastenika, jer je poljoprivreda jedan od strateških pravaca razvoja ove opštine.

„Treba naglasiti da je ovo jedan bitan projekat kada je u pitanju plastenička proizvodnja na ovom prostoru, to je kontinuitet onoga što smo mi započeli prije dvije godine. Nadamo se da će se ova saradnja sa Karitasom nastaviti i da ćemo sljedeće godine podijeliti još više plastenika. Naš cilj je da omogućimo ljudima da rade na svom imanju i da od svog rada mogu da žive“, izjavio je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

„Naši predstavnici dužni su da prate ove korisnke tokom dvije godine i da prate njihov rad, a čim vrijeme dozvoli, mi krećemo sa obukama“, rekao je Elvedin Alić, stručni saradnik za povrtarstvo – Karitas Švajcarska.

U okviru projekta biće organizovana i stručna predavanja, te će korisnici imati priliku da unaprijede svoja znanja iz oblasti plasteničke proizvodnje.