Vlasenica: Održana obuka za korisnike projekta „Podrška razvoju plasteničke proizvodnje“

U okviru projekta „Podrška razvoju plasteničke proizvodnje“ koji opština Vlasenica realizuje sa švajcarskom organizacijom Caritas, danas je u Vlasenici održana teorijska obuka korisnika projekta. Elvedin Alić savjetnik za povrtlarsku proizvodnju u švajcarskom Caritasu kaže da je obuka sastavni dio projekta. „Nakon ove, da kažemo teorijske obuke, radićemo sa korisnicima na terenu, što je primarni cilj“ – kaže Alić.

Korisnici projekta, njih 30, izabrani su u decembru prošle godine kada je organizovano i potpisivanje ugovora. Kažu da će im bavljenje plasteničkom proizvodnjom mnogo značiti. „Odlučio sam se za plastenik da bi poboljšao kvalitet povrća, jer vremenske prilike sad ne dozvoljavaju da se povrće uzgaja na otvorenom“ – kaže penzioner Savo KLještan iz sela Jasen.

Jela Lazić iz Dragasevca do sada nije imala plastenik. „Prijavila sam se za svoje potrebe. Ukoliko bude bilo viška naravno da ćemo prodavati. Dobili smo plastenik od 50 kvadrata pa ako bude bilo potrebe za većim, tražićemo još“ – kaže Jela.

Početnica u plasteničkoj proizvodnji je i Snežana Todorović sa Tugova. „Hvala opštini i Caritasu što su nam omogućili da po povoljnim uslovima nabavimo plastenik. Obuka mi mnogo znači jer prvi koraci su teški, kad se uhodaš onda je sve lakše “ – kaže Snežana.

Mulija Subašić iz vlaseničkog naselja Jezero, želi da proizvodi zdravu hranu a plastenik od 50 kvadrata će joj to omogućiti. „Jednostavno hoću da jedem zdravu hranu. Imam već jedan manji plastenik ali sam na vjetrovitom području, tako da mi je najveći zadatak „sačuvati plastenik od vjetra“ – kaže kroz smijeh Mulija.

Šef odsjeka za razvoj opštine Vlasenica Željko Damljanović kaže da je ovim projektom omogućena nabavka plastenika površine 50 i 100 metara kvadratnih i dodaje da je vrijednost projekta oko 50 000 KM. „Opština Vlasenica i Caritas finansiraju projekat sa po 40% a korisnici sa 20% a montiranje plastenika biće obavljeno čim vremenske prilike dozvole“ – kaže Damljanović.

Trenutno na području opštine Vlasenica ima oko 100 plastenika, od kojih je u protekle dvije godine instalirano 70 plastenika preko projekata koje je u potpunosti ili po principu sufinansiranja realizovala opština Vlasenica.