Vlasenica: Održan Dan bezbjednosti saobraćaja

U susret Danu opštine, u Vlasenici je održana manifestacija Dan bezbjednosti saobraćaja, u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti. Manifestacija je realizovana uz podršku Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, uz pokroviteljstvo Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a prisustvovao je resorni ministar Neđo Trninić.

„Rezultate imamo, statistika se znatno popravlja – smanjen je broj stradalih u saobraćajnim nesrećama, iako nismo zadovoljni sve dok postoji i jedan stradali. Ali, moram izraziti svoje zadovoljstvo što prošle godine nije bio nijedan stradali, niti povrijeđeni učesnik u saobraćaju, mlađi od 14 godina“, istakao je Trninić.

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske posjetili su dječiji vrtić „Prvi koraci“, gdje su na kreativan način najmlađu populaciju edukovali o saobraćajnoj bezbjednosti, a u OŠ „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ održali su predavanja o temama „Deset lekcija koje život znače“ i „Alkohol i mladi vozači“.

Centralni dio manifestacije u Vlasenci upriličen je na platou ispred Poljoprivrednog fakulteta, gdje su na improvizovanom saobraćajnom poligonu predstavljeni demonstrator upotrebe sigurnosnog pojasa, simulator prevrtanja, te tekozvane „pijane naočare“ koje simuliraju uticaj alkohola na čovjeka.

Predstavnik Agencije Milan Tešić rekao je da se slične manifestacije organizuju često, na zadovoljstvo i inicijativu gradova i opština u Srpskoj, s ciljem upoznavanja svih pripadnika društva, pogotovo djece, o važnosti bezbjednosti u saobraćaju.

„Agencija je kroz javne pozive za sufinansiranje projekata pomogla dva projekta u Vlasenici, koji se direktno tiču bezbjednosti saobraćaja“, rekao je Tešić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je ova lokalna zajednica proteklih godina uradila mnogo na povećanju bezbjednosti u saobraćaju.

„Uočili smo sve nedostatke koje imamo i izradili projektnu dokumentaciju, a sredstva smo obezbijedili uz pomoć Agencije i Ministarstva. Očekujem da će u toku ove sedmice biti raspisan tender za nabavku kompletne horizontalne i vertikalne signalizacije što će u narednim mjesecima biti završeno“, rekao je Kraljević.