Vlasenica: Dvije hiljade zaštitnih maski opštini od Republičke uprave civilne zaštite

Milan Novitović, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i direktor Republičke uprave civilne zaštite, posjetio je opštinu Vlasenica i načelniku Miroslavu Kraljeviću uručio 2000 zaštitnih maski.

Novitović je naveo da je Vlasenica prva opština koju je posjetio kako bi donio donaciju koju je Republika Srpska dobila od Malezije.

„Opštinama je, srazmjerno broju stanovnika, pripao određeni broj zaštitnih maski, a ja sam na terenu da ih podijelim. Ulazimo u završnu fazu prvog dijela, zahvaljujući našim građanima koji se odgovorno ponašaju i zato im se zahvaljujem, ali ih molim da nastave da se pridržavaju svih mjera koje su propisali Republički štab za vanredne situacije i Ministartsvo zdravlja, odnosno Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Ovo je jedna od prvih donacija, a sve ostalo što bude na stanju svakako ćemo raspoređivati, nećemo čuvati i stvarati zalihe. Vodićemo računa da imamo sredstava i u slučaju nastavka, odnosno drugog talasa, ali sve što Republička uprava i Republički štab prime od donacija prosljeđuju lokalnim zajednicama, transparentno odlukama koje se mogu naći na našim sajtovima, tako da se trudimo da, prema broju stanovnika, vodimo računa o našim građanima“, naveo je načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Miroslav Kraljević, načelnik Vlasenice, istakao je da su zaštitne maske neophodne, jer opasnost od korone još nije prošla.

„Ovu donaciju ćemo usmjeriti na naše institucije, prvenstveno ljude koji su svaki dan izloženi opasnosti: inspekcije, Policijsku stanicu, Dom zdravlja i sve one koji su svaki dan u kontaktu sa narodom, jer ako zaštitimo njih, zaštitićemo i sami sebe. Pratimo situaciju i u našem okruženju i u cijelom svijetu i vidimo da ona nije sjajna, što pokazuje da se narod u jednom momentu opustio, da su ljudi mislili da je ovo nešto što će nas zaobići, a činjenica je da nije tako. Pošiljka koja je stigla, svakako je značajna pomoć i obavezuje nas da se i dalje pridržavamo mjera koje smo poštovali od prvog dana kada je proglašena pandemija korona virusa. Tražili smo da svi budemo odgovorni, disciplinovani, humani i solidarni, da pomažemo jedni drugima. Niko ne može predvidjeti kada će se ova situacija sa koronom završiti i mi treba da naučimo da živimo sa ovim, da nastavimo da poštujemo mjere i vjerujem da neće biti problema“, kazao je načelnik opštine Vlasenica.

Načelnik je podsjetio da nije prvi put da Republička uprava civilne zaštite i direktor Novitović pomažu opštinu Vlasenica.

„Republička uprava civilne zaštite je pokazala svoje opredjeljenje u proteklim godinama, a posebno u proteklih par mjeseci kada je gospodin Novitović završio veliki posao: poklonio nam je pedeset kreveta, posteljine i još neke stvari koje su bile potrebne za karantin. Kad god se ukaže potreba za nekom vrstom pomoći sa njihove strane, on je na licu mjesta, dođe da da svoj doprinos da bi se na neki način olakšao život u ovoj situaciji u kojoj jesmo“, naveo je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

U ovoj regiji, pored Vlasenice, Milići i Šekovići su dobili po 2000, a Zvornik 5000 zaštitnih maski.

Izvor: opstinavlasenica.org