Vlasenica domaćin proslave Dana RS

Vlasenica će biti domaćin proslave Dana Republike – dogovoreno je na sastanku direktora Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske dr Predraga Damjanovića sa direktorima Predškolske ustanove „Prvi koraci“ Marijom Todorović, Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Dankom Milić Kezunović i Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ Goranom Đurićem. Dvosatnom sastanku koji je upriličen u vlaseničkoj opštini prisustvovali su i Danijela Damljanović, šef kabineta načelnika, kao i tim profesora koji će biti zadužen za organizaciju i realizaciju prigodnog programa.

Dr Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, istakao je da je sastanak bio konstruktivan i da su dogovoreni predstojeći koraci.

„Poslije centralne proslave Dana Republike, koja je u Banjoj Luci, ova manifestacija je druga po značaju u našoj državi, i s obzirom da se trudimo da svake godine neka druga lokalna zajednica bude njen domaćin i organizator, ove godine ta čast je pripala Vlasenici. Republički pedagoški zavod je već preduzeo određene korake, tačnije već početkom oktobra raspisni su literarni i likovni konkurs, a rok za dostavu radova je 6. decembar. Nakon toga, stručna komisija će izabrati najbolje radove koje će do kraja decembra dostaviti u Vlasenicu, kako bi bila pripremljena izložba likovnih i literarnih radova. Za 11. januar je predviđena svečana Akademija posvećena Republici Srpskoj na kojoj će, u prisustvu najviših republičkih zvaničnika, biti uručene nagrade i pohvale najuspješnijim, koje će obezbijediti lokalna zajednica. Vlasenički prosvjetari imaju zadatak da pripreme prigodan kulturno-umjetnički program, a ja ne sumnjam da će to biti prava praznična akademija i poruka svima onima koji posljednjih godina pokušavaju da omalovaže Dan Republike Srpske, da ćemo ga obilježavati kao i do sada, na najbolji mogući način, da bi svi naši učenici, od najmlađih iz predškolskih ustanova, do srednjoškolaca, shvatili i znali njegov značaj“, istakao je Damjanović.

Danka Milić Kezunović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ , kaže da je povjeravanje jednog ovakvog zadatka Vlasenici velika čast.

„Mi imamo veliku obavezu da pripremimo svečanu Akademiju, ali ovo je izvrsno za promociju ne samo naših škola, nego i naše lokalne zajednice. Da se na obrazovanju u Vlasenici mnogo radi, to se vidi na svakom koraku, a ovo je jedan od vidova naše uspješne saradnje sa Opštinom Vlasenica, ali i sa Republičkim pedagoškim zavodom, i sa ponosom možemo reći da smo domaćini predstojećeg Dana Republike“, bila je jasna Milić Kezunović , koja je dodala da, s obzirom da su njeni osnovci često nagrađivani na raznim likovnim i literarnim konkursima u zemlji i inostranstvu, očekuje da će jedan od njih biti na bini i 11. januara.

Na sastanku se, pored organizacije ove manifestacije, razgovaralo i o drugim temama važnim za obrazovanje, saznali smo od Gorana Đurića, direktora Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“.

„Pored definisanja protokola i naših zaduženja, iskoristili smo priliku da porazgovaramo o standardima zanimanja, uvođenju novih struka i smjerova i nekim pitanjima vezanim za timove za podršku. Prema Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju svaka škola je dužna da formira timove za podršku koji će da prate i rade sa nadarenim i talentovanim učenicima i danas smo dobili neke informacije vezano za testiranje, odnosno provjeru nadarenosti i talentovanosti učenika, i mislim da će u naredna dva-tri mjeseca, u dogovoru sa Udruženjem pedagoga i psihologa biti kreirani jednoobrazni testovi i proslijeđeni srednjim školama, kako bismo mi mogli da radimo i taj posao“, kazao je Đurić, koji je siguran da će svi učenici i profesori sa velikom ljubavlju i odgovornošću pripremiti proslavu Dana Republike.

Poslije sastanka, direktor Damjanović je obišao Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ i gradilište Đačkog i studentskog doma.

Piše: T. Golijanin