Vijesti iz Crkvene opštine Skelani – kolumna dr Radomir Pavlović

Kolumna dr Radomira Pavlovića – Vijesti iz Crkvene opštine Skelani.

U periodu 2008-2020. na području ove Crkvene opštine urađeno je i obnovljeno više crkava i parohijskih domova. Kada je 2008. otvoren regionalni put Srebrenica-Skelani-Bratunac pokrivena je Saborna Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Skelanima, u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske, Milorada Dodika, ambasadora Rusije Suvalova i Vladike Zvorničko-Tuzlanskog Vasilija-Kačavende. Skelanski sveštenik je bio Prota Mitar Krsmanović a predsjednik Crkvene opštine i predsjednik SO Srebrenica dr Pavlović Radomir.

Dr Pavlović je u dva mandata bio predsjednik Crkvene opštine Skelani (2008-2019) i u tom periodu sa protom Mitrom pokrenuta je izgradnja novih crkava u Toplici i na Ba njivi u Božićima. Crkva u Toplici završena je u toku tri godine, a crkva u Božićima ( Ba njiva ) za dvije godine. Mještani su preko svog sveštenika Mitra i predsjednika Crkvene opštine dr Pavlovića formirali građevinski odbor koji je vodio sve poslove oko izgradnje crkve. Crkva u Toplici, Svete Trojice, svečano je otvorena na Trojice 2011. godine, a Crkva(Sveti Jovan Krstitelj) na Ba njivi u Božićima je završena 2014. godine na Ivanjdan. Obnova crkve u Krnjićima i izgradnja parohijskog doma bila je 2009/2010 godine. Izgradnju je vodio građevinski odbor na čelu sa Jovišom Petrovićem, a izgradnja parohijskog doma kod crkve u Pribojevićima završena je 2012. godine, kada je parohijski sveštenik bio Prota Mitar Krsmanović, koji je službovao u Skelanskoj Parohiji od 1992. do 2015.

Od 2015-2019. sveštenik u Parohiji Skelanskoj bio je Stefan Eraković, a od 2019. do danas paroh Skelanske crkve je otac Srđan Lalović. Parohijski dom u Toplici, pored crkve, završen je 2017. u vrijeme službovanja monaha Luke Babića. U toku su radovi na obnovi Saborne Crkve u Skelanina. U planu je izgradnja spomen sobe u Skelanina u sastavu Crkvene kuće. Ove godine za Ilindan u Krnjićima je 100 godina obnove Crkve Svetog Ilije i u toku je obnova ove prelijepe crkve koju vode mještani Krnjića sa Jovišom Petrovićem, uz blagoslov našeg Vladike Hrizostoma sa Skelanskim sveštenikom Srđanom Lalovićem.

Idemo dalje sa Božijom pomoći. Tekst dr Pavlović Radomir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *