Večeras Bogojavljenska noć: Pogledajte u nebo i zamislite želju

Vjeruje se da se, u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se ukrštaju vjetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju ljeti i da sva voda postaje sveta.

Čim sunce zađe, uoči Bogojavljenja, dakle danas, hrišćani počinju da se pozdravljaju sa „Bog se javi!“, a odgovoraju sa „Vaistinu se javi!“, a naročito je bitno ostati budan do ponoći!

Naime, naši stari vjeruju da je noć između 18. i 19. januara vrijeme kada se nebo otvara i „Bog se javlja“. Prema vjerovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vjetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju ljeti. U tom trenutku sve vode svijeta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Osim ovog, prema mišljenju mnogih najljepšeg običaja za Bogojavljenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih vjerovanja preteklih iz davnina. Vjeruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Vjerovalo se i da vrijeme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vrijeme biti cijele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada snijeg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cijele godine će biti dosta padavina i poplava.

Dakle, ukoliko imate neku neostvarenu želju, večeras u ponoć imate priliku da je ostvarite.