Vatrogasno-spasilačka jedinica Bratunac: Ljudski nemar – razlog sve većeg broja šumskih požara

Ilustracija – požar

Apel iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac, povodom perioda kada je učestala pojava požara, koji su uzrokovani ljudskom nepažnjom i koji dovode do velike materijalne štete, pročitajte u nastavku teksta.

,,Iz godine u godinu je konstantan rast broja šumskih požara.
Sa dolaskom toplih i sunčanih vremenskih perioda, određeni broj stanovništva počinje proljetne radove na uređenju oranica i poljoprivrednih zemljišta za setvu, čisteći tako i paleći korov i rastinje. Prethodnih godina, u periodu izvođenja takvih radova evidentiran je veliki broj šumskih požara i požara niskog rastinja kao rezultat nesavjesnog i neodgovornog ponašanja lica prilikom izvođenja pomenutih radova – spaljivanja organskog otpada. Obično zbog nemarnosti ili loše procene vatra se otme kontroli što uzrokuje sve veći broj šumskih požara i požara niskog rastinja na većim površinama. Posledice nesavesnog i neodgovornog ponašanja mogu izazvati ogromen štete na šumskim i poljoprivrednim dobrima, stambenim objektima a neretko i opasnosti po živote ugroženih lica.
U cilju preventivnih mera zaštite od požara a time i eliminacijom uzroka nastanka ove vrste požara, apaelujem da se strogo vodi računa pri ovim radovima.
– Spaljivanje korova i rastinja ne vršiti u blizini šuma i većih površina sa niskim rastinjem.
– Spaljivanje vršiti u periodu vremenskih uslova koji ne pogoduju brzom širenju vatre .
– Spaljivanje vršiti na manjim površinama koje se mogu kontrolisati .
– Nakon završenog spaljivanja obavezno pogasiti nesagorele ostatke .
Ako se desi da se i pored svih preduzetih mera, vatra otme kontroli, i da se ne može na bezbedan način uz raspoloživa sredstva pogasiti, obavezno u što kraćem vremenskom periodu obavestiti nadležnu vatrogasno – spasilačku jedinicu na besplatnu telefonsku liniju pozivajući broj – 123, ili nadležnu policijsku stanicu na besplatnu telefonsku liniju broj -122.
Protiv nesavesnih građana – počinioca izazivanja namernih paljevina zakonom su zaprećene visoke kazne, zato još jednom apelujem da se strogo vodi računa.
Zakonom o zaštiti od požara propisana je novčana kazna od 100 km do 1000 km za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obaveštenja vatrogasno – spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.
U Krivičnom zakonu Republike Srpske propisana su dva krivična dela koja se odnose na podmetanje požara: krivično delo „ Izazivanje požara“ za koje je propisan raspon od novčane kazne do osam godina zatvora, uz mogućnost izricanja novčane kazne, zavisno od posledica nastalih zbog izvršenja ovog krivičnog dela. I krivično delo „ Izazivanje opšte opasnosti“ za koje je propisan raspon kazne od šest meseci do 12 godina zatvora, zavisno od posledica nastalih izvršenjem krivičnog dela.
Glavni problem sve većeg broja šumskih požara je osjećaj neodgovornosti kod ljudi. Vrhunac nesavesnog ponašanja i neodgovornog odnosa prema društvenoj svojini i svojini drugog lica. I pre su se izvodili isti radovi u ovim periodima godine, ali savest građana je bila na visokom nivou, čuvala se kako društvena imaovina tako i imovina drugih. Počinioci su bili ekspresno sankcionisani, tako da je nezamislivo bilo ovo što se danas dešava po tom pitanju. Potrebno je probuditi svest kod ljudi za odgovornost, što više preventivnih akcija nadležnih službi kao i stalnih apelovanja na opasnosti koje nastaju, zatim više se angažovati na rasvetljavanju uzroka nastanka i otkrivanju i sankcionisanju počinioca. Mislim da se samo tako možemo nadati da neće doći do velikih požara kakvi su bili recimo 2012. godine koji su pričinili ogromne štete našim i onako već siromašnim krajevima.
Takođe potrebno je pojačati brojno stanje vatrogasaca u jedinicama gde je to neophodno, osposobiti timove civilne zaštite po mesnim zajednicama, razviti programe dobrovonjnog vatrogastva čiji bi pripadnici mogli da se angažuju po potrebi u kriznim situacijama.“
Zamjenik starješine TVSJ Bratunac
Zlatan Simić, Bsc.inž.Zop
Preuzeto sa: Vatrogasno-spasilačka jedinica Bratunac – fejsbuk stranica