Varljivo ljeto 2020.

Čuveni film Gorana Paskaljevića iz 1984. godine imao je radnju smještenu u 1968-oj godini, godini koju su oblježila mnoga dešavanja u svijetu i u bivšoj Jugoslaviji, a koja su kasnije imala brojne impliklacije na kompletnu svjetsku populaciju i buduće generacije. Naslov teksta je inspirisan naslovom pomenutog filma, a sama godina koja traje je pred nas već stavila brojne izazove.

Sve je počelo sa epidemijom koronavirusa, koja nas je sve iznenadila i dovela do situacije koju smo teško mogli da zamislimo samo nekoliko mjeseci ranije. U samo nekoliko dana standardan način života postao nam je prošlost i jedna utopija. Ma koliko smo nekada kao pojedinci bili nezadovoljni svojim životima, ova situacija nam je pokazala da je to što smo imali bilo pravo blago.

Poslije ukidanja određenih restrikcija, život je počeo da se vraća u stare tokove i nekako smo svi sa nestrpljenjem očekivali ljeto. Pored najava da će ljetovanje na moru biti teško izvodljiva misija bili smo mirni, jer ipak imamo Drinu, kao dostojnu zamjenu. Međutim, opet se vraćamo do naslova, za sada ovaj jun, ne da nam donosi varljivo ljeto, nego više liči na neku jesen. Pored znatno nižih temperatura od prosjeka, velika količina padavina stvorila je ogromne probleme u bližoj okolini, a pogotovo nama susjednoj Ljuboviji i učinila da nam se vrate one “apokaliptične slike“ od prije šest godina. Na svu sreću, najave govore da nam slijedi nešto ljepše vrijeme narednih dana.

Ovo što nam se dešava od početka godine, direktno je uticalo i uticaće na nas. Sigurno ništa više neće biti isto: način razmišljanja i ponašanje ljudi, gledanje na neke stvari koje su izgledale nevažno, itd. Stvari koje su nam bile sitne i nedovoljne sada će poboljšati svoj položaj na skali vrijednosti. Utisak je da smo jurili za velikim dostignućima, bez obaziranja na ono što je esencija života. Ta esencija su one potrebe koje se prilikom stepenovanja svrstavaju u primarne. Među njima se izdvajaju “krov nad glavom“ i zdravlje, kako pojedinca tako i porodice. Mislim da smo svi samo o tome razmišljali u prethodnom periodu i da razmišljamo trenutno.

Možda je sve ovo prava svrha 2020. godine.

Piše: M.V.