UŽ „Podrinje 1“: Završnica projekta RELOAD

U Bratuncu je juče održana završna konferencija projekta RELOAD koji implementira Udruženje žena “Podrinje 1” koji nosi naziv “Unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja kroz savremenu tehnologiju proizvodnje maline u organskom postupku” čiji su nosioci Opština Bratunac, UNDP i Udruženje žena “Podrinje 1”.

Konferenciji je prisustvovalo 10 korisnika, koliko ih je od ukupnih 25 prošlo ovaj projekat, koji su prije nekoliko mjeseci dobili organske maline, te sisteme za orošavanje i navodnjavanje i sredstva na organskoj bazi za zaštitu i prehranu maline. Svi su veoma zadovoljni jer se sadnica maline „primila“, a očekuju i dobar prinos sljedeće godine.

„Pa, dobio sam jedan dunum organske maline, prije toga ovakvu malinu nisam sijao. Pokušaću da uradim sve što je u mojoj moći da malina bude najbolja. Očekujem velike prinose.“, rekao je Almir Hasanović, korisnik projekta.

„Ovu malinu je dobila cijela porodica, svi se time bavimo trenutno. Prvi put smo konkurisali i prošli smo na ovom projektu. Razlika je u cijeni, organska je mnogo skuplja jer je bolji i kvalitet. Malinu pršćemo provjerenim  organskim preparatima i ovim smo jako zadovoljni jer se malina primila sto posto.“, ističe Ivana Milanović, korisnica projekta.

Svih 10 korisnika projekta prošlo je ukupno 33 praktične obuke koje će im koristiti u daljem tretiranju organske maline.

„Na početku projekta bio je javni poziv na koji se javilo 25 ljudi, međutim kroz projekat smo mogli da podržimo samo 10. Male su nijanse bile kako smo odlučili ko će proći projekat. Ovo je prvi put da se na ovom području uzgaja organska malina.“, za UPSMedia radio je rekla Brankica Bošković, UŽ “Podrinje 1” i koordinator projekta.

Budžet projekta iznosi 42 660 KM, a iz Opštine Bratunac najavljuju da će nastaviti saradnju sa organizacijama koje pomažu razvoj poljoprivrede lokalnih zajednica:

„Ostali koji su prisustvovali edukaciji  i koji su prošli kroz ovu obuku, njih 15, će najvjerovatnije biti uključeni u  projekat sa ovima koji su prošli. Na taj način ćemo uspjeti da pomognemo svima koji su se prijavili za učešće u projektu i koji su željeli da nauče nove metode u uzgoju organske maline.“, rekao je Ševko Karić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Bratunac.