Uspješna godina iza KK Bratunac TRB

Ušli smo u 2020. godinu i to je idealno vrijeme da se analizira sve ono što se dešavalo u prethodnoj godini. U ovom tekstu, osvrnućemo se na to kako je izgledala godina za KK Bratunac TRB.

Prvi dio tek završene godine pripada sezoni 2018/2019, debitantskoj za klub u Ligi 12 BiH. Svaki početak je težak, tako da ni sezona 2018/2019 nije bila laka za bratunački klub. To se odnosilo posebno na prvi dio sezone. Uvijek je važno prilagoditi se novom nivou takmičenja i svemu što ide uz to, igrački i organizaciono. Najvažnije je da je primarni cilj za tu sezonu ostvaren – opstanak u ligi. Ključan je bio trijumf u gostima protiv direktnog rivala Studenta iz Mostara, a na kraju je osvojeno i sedmo mjesto, odnosno prvo u plej-autu.

Tokom ljeta započete su pripreme za izazove koji su klub očekivali u tekućoj sezoni. Trener Ognjen Radić, zajedno sa saradnicima iz stručnog štaba i upravom kluba, imao je zadatak da formira tim koji će napraviti iskorak u odnosu na prethodnu sezonu. Kao glavni cilj postavljeno je rano obezbjeđivanje opstanka, a onda ako je moguće uraditi i nešto više. Od “starih“ igrača zadržani su Mladen Pantić, jedan od ključnih igrača iz prethodne sezone, kapiten Nemanja Pavlović i američki bek Demarko Foster.

Kao pojačanja dovedeni su provjereni igrači: Dejan Ćup, upravo iz mostarskog Studenta, Radenko Pilčević, iz člana ABA 2 lige Lovćena i Goran Vučićević, koji je stigao iz ekipe Iskra svit, koja se takmiči u slovačkoj ligi. Stigla su i dvojica rukija iz Amerike, Malik Hlučoveki sa koledža Emporia Stejt i Brajan Long sa Meri Hardin-Bejlora. Nakon četvrtog kola ekipi se pridružio i povratnik Nikola Gajić, koji je dodao ekstra-kvalitet na formiranu ekipu. On je prošao kompletne pripreme sa ekipom.

Pripreme za sezonu su trajale od početka septembra pa sve do prvog meča 13. oktobra protiv Proma u Donjem Vakufu.

Nakon više od dva mjeseca i dvanaest prvenstvenih kola možemo izvući mnogo zaključaka. Glavni je da je ostvaren odličan rezultat. Zabilježeno je 7 pobjeda, uz 5 poraza u prvenstvu, za visoku četvrtu poziciju, iza tri člana ABA i ABA2, a čak i ispred jednog. Takođe, ekipa se plasirala u 1/2 finale Kupa Republike Srpske, a završni turnir i borba za trofej biće održani u Trebinju.

Bratunac TRB je za sada jedna od najefikasnijih ekipa u ligi i prvi su po realizaciji za 2 poena, sa prosjekom od 65%, što je izvanredno. Igraju raznovrsno i uvijek sa dobro raspoređenim poenima. Takođe, pri vrhu su po asistiranim koševima. Ako kažemo da je ekipa protiv Proma imala 41 asistenciju, a 37 koševa iz igre, možda neko pomisli da je to greška. Bitno je istaći da u asistencije ulazi i ako igrač kome ste asistirali bude fauliran pa pogodi bar jedno slobodno bacanje. Još bitnije je naglasiti da ovakav broj asistenija upućuje na to da je sve što se dešava na terenu posljedica timske igra i dobrog protoka lopte. Primjetna je i velika agresivnost na lopt, što često rezultira velikim brojem ukradenih lopti i kontranapada za lake poene. Male slabosti su nešto slabije branjenje linije za 3 poena (šut Bratunca na 29%, a protivniku se prosječno dopušta 34% realizacije) i problemi sa odbranom pik-en-rola u nekim situacijama.

Gajić je prosječno najefikasniji, sa više od 19 poena u prosjeku, uz šut za 2 poena od oko 67%. Uz to ima prosječno i 9 skokova i prosječan indeks viši od 27, što ga svrstava na prvo mejsto u kompletnoj ligi. Uz njega još četiri igrača su na dvocifrenom prosjeku. Ćup bilježi više od 15 poena i 7 skokova u prosjeku. On je prvi po proentu šuta za 2 poena, nestvarnih 74%. Ako za primjer uzmemo da su u NBA ligi najbolji procenti za 2 oko 70% kod igrača koji igraju isključivo iznad obruča, odnosno uglavnom zakucavaju i šutiraju rijetko sa više od metar udaljenosti, vidimo koliko je to dostignuće. Uz njega ključni igrač na unutrašnjim pozicijama je Pantić. On je trenutno na 14 poena i 7 skokova u prosjeku, a često se ističe i fenomenalnim asistencijama. Plejmejker Radenko Pilčević je prvi asistent ekipe, sa više od 6 asistencija u prosjeku, a uz to bilježi i 11,5 poena. Odličan doprinos daje i Goran Vučićević sa svojih 12 poena prosječno i često velikom pomoći na ofanzivnom skoku.

Uz njih, jako blizu dvocifrenog prosjeka je i Foster sa 9 poena, a odličan doprinos sa klupe donose Hlučoveki, Pavlović i Long. Hlučoveki je često znao da okrene momentum utakmice agresivnom odbranom i tempom napada.

Minute u toku sezone imali su i bratunački omladinci, svakako Milošević najviše, a uz njega i Jokić, Šarenac, Dragičević, Lukić, Ilić.

Pred timom su mečevi protiv Vogošće i Leotara, gdje bi eventualne pobjede postavile Bratunac TRB u odličnu poziciju i vrlo blizu plasmana u plej-of 6 ligu, što bi bio ogroman rezultat.

Piše: M.V.