Uskoro pekara u Srebrenici

SrebrenicaGrađani Srebrenice za brojne usluge moraju otići deset kilometara do Bratunca. U Srebrenici nema ni obućara, krojača niti mnogih zanatlija. Pekara je, istina, otvarana nekoliko puta poslije rata, ali je svaka ubrzo i zatvorena.

„Dobra inicijativa opštine i investitota, potrebno je da imamo pekaru i neke pekarske proizvode koje ćemo kupovati u Srebrenici, a da ne idemo u Bratunac i da ne čekamo iz Bratunca svjež hljeb da dođe“, rekao je Emir iz Srebrenice.

„Dobra ideja. Treba da se otvori pekara iz razloga što se dosta firmi otvara i radi se i da se može za neke jeftine pare kupiti doručak“, rekao je Ivan.

Pekara koju je u Srebrenici vodio Neđo Bojić radila je gotovo pet godina, dok je, kako kaže, bilo više ljudi u Srebrenici. Na kraju, morao ju je zatvoriti.

„Ja sam do prije 10 godina u Srebrenici držao pekaru i prvenstveno zbog toga što nije ekonomski opravdano sam je zatvorio i otvorio u Bratuncu. Što se tiče najava o otvaranju nove pekare u Srebrenici, ja tom mom kolegi želim sve najbolje, ali po ovome svemu i broju stanovnika, sumnjam da će biti ekonomski isplativo i da će biti na duže staze“, smatra Neđo Bojić.

Bez obzira na dosadašnja iskustva, preduzetnik Miroslav Miladinović planira na proljeće pokrenuti pogon za proizvodnju peciva u Srebrenici.

„Imam različite ideje, od dijeljenja hljeba socijalnim slučajevima, do toga da djeci u obdaništu i najnižim razredima u školama dijelimo peciva. Ja se nadam da će u startu biti otvoreno 5-6 radnih mjesta, sa Biroa Opštine Srebrenica, ja ću da ih obučim i biće sve kako treba“, izjavio je za UPSMedia Miroslav Miladinović, investitor.

„Mi smo, zajedno sa njim, obišli neke lokacije koje Opština može dati u zakup po povoljnim uslovima i on je spreman da svoju opremu i sve ostalo instalira ovdje u Srebrenici i da pekara počne sa radom. Osim hljeba, on bi proizvodio i peciva“, rekao je Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Opštine Srebrenica.

Građani Srebrenice nadaju se će i drugi investitori, ponukani primjerom pekare, prepoznati potrebe grada i uraditi nešto slično za Srebrenicu.