Uroš Gutić i Adela Čomor najbrži na 1. uličnoj trci “Stazama Bosne Srebrene“

Ulična trka Srebrenica

U Srebrenici je održano prvo izdanje međunarodne ulične trke ,,Stazama Bosne Srebrene“. Učesnici iz sedam država trčali su na dionici od Srebrenice do Potočara i nazad, ukupne dužine 10 kilometara. Najbrži su bili Uroš Gutić u muškoj i Adela Čomor u konkurenciji dama. Najbolji takmičar iz Srebrenice bio je Mirsad Siručić. Organizator trke bilo je Udruženje ,,Dečki u plavom“.

Staza je u jednom pravcu obuhvatila spust, a u drugom težak uspon, što je bio izazov za učesnike.

– Veoma teška staza, naročito drugi dio. Nisam se baš pridržavao plana, morao sam da ga mijenjam. Poznat sam po dobrom finišu, a to sam pokazao i ovoga puta. Najviše  trčim 800 metara i tu sam šampion Bosne i Hercegovine – rekao je Uroš Gutić pobjednik u muškoj konkurenciji.

– Očekivala sam trijumf, bavim se tračenjem nekih 15-ak godina. Mnogo trka sam u tom periodu istrčala. Drugi dio staze je bio posebno težak – nadovezala se pobjednica u ženskom dijelu, Adela Čomor.

– Drago mi je što se ovakav događaj dešava u mom gradu, prema kome gajim veliku ljubav. Mogu reći da sam ostavio dušu na stazi. Postavio sam svoj lični rekord i bio najbolji od trkača iz Srebrenici, što mi je bio cilj – istakao je Mirsad Siručić.

Opština Srebrenica planira nove događaje koji će imati međunarodni karakter. Organizatori trke su veoma zadovoljni viđenim.

– Želimo da okupimo ljude različitih nacionalnosti u našoj lokalnoj zajednici i da promovišemo potencijale Srebenice. Prije rata imali smo moto trke kao jedan događaj od šireg značaja. Nakon ove trke, organizovaćemo i prvi reli u Srebrenici – najavio je Mladen Grjičić, načelnik Opštine Srebrenica.

– Imamo takmičare iz sedam različitih država, iz većine gradova BiH. Pokazali smo da je moguće organizovati ovakav događaj u doba epidemije, poštujući sve epidemiološke mjere. Naše Udruženje je ove godine organizovalo već 6 ili 7 sličnih trka i nastavićemo na isti način – prokomentarisao je Darko Lončar, iz organizacije ,,Dečki u plavom“.

Kod muškaraca, drugu poziciju osvojio je Emir Hastor, a treću Alija Imamović. Kod žena, druga je bila Ivana Uzunović Ferlein, a treća Sandra Ganglof.