Upokojio se patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej (Foto . Mondo/Stefan Stojanović)

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u VMC Karaburma. On je bio 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, a na dužnost je stupio 22.01.2010. naslijedivši patrijarha Pavla.

Rođen je 1930. godine u selu Vidovi, u blizini Čačka, kao Miroslav Gavrilović. Tu je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Čačku, dok je Bogosloviju završio 1951. godine u Prizrenu. U Beogradu je stekao fakultetsku diplomu na Bogoslovskom fakultetu. Zamonašio se 1959. u manastiru Rakovica.

Do 1968. bio je profesor Prizrenske bogoslovije i tada je upućen na postdiplomske studije u Atini. Ponovo je bio profesor u istoj školi u periodu od 1971. do 1974, kao i njen rektor. Bio je upravnik Monaške škole u Ostrogu. Prije dolaska na poziciju patrijarha, pune 34 godine proveo je na čelu Niške eparhije. Uz to, u više navrata je bio član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Ostaće zabilježeno da je bio aktivan u gradnji novih hramova i obnavljanju postojećih hramova i manastira. Na prostoru Niške eparhije momentalno je izgradio približno 40 novih hramova, a isto toliko je obnovljeno.