Ujedinjena Srpska OO Bratunac – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ujedinjena Srpska

Prenosimo saopštenje OO Ujedinjene Srpske Bratunac povodom najave formiranja nove skupštinske većine, neodržane Vanredne sjednice lokalnog parlamenta i Prve redovne sjednice koja je zakazana za sutra.

Poštovane građanke i građani Bratunca,
Kao legitimno izabrani predstavnici naroda na lokalnim izborima 2020. godine, imamo pravo, ali i obavezu da Vas izvjestimo o novonastaloj političkoj situaciji koja je po Bratunačkim kuloarima imenovana kao „Nova skupštinska većina“. O ovoj, nazovimo je „situaciji“ priča se već duže vrijeme, ali je ova situacija svoju kulminaciju doživjela danas, pokušajem održavanja „Vanredne sjednice“ i famozne konferencije za medije „Nove skupštinske većine“, na kojoj je iznjet veliki broj laži, obmana i poluistina i, ruku na srce, jedna istina – da je ova skupštinska većina formirana, kako reče „gospodin“ Petko Rankić da bi „štitili svoj kapital“ (izjava dostupna na društvenim mrežama, čuje se jasno kao dan). Sa druge strane, veliki dio istine i mnoga neodgovorena pitanja (kao npr. koje stranke čine novu skupštinsku većinu), uz koalicioni dogovor novih/starih koalicionih partnera je prećutan. Na današnjoj konferenciji iznjet je veliki broj neistina i obmana, ali demantovaćemo samo one koji se tiču vremena održavanja redovne sjednice.
Na Kolegijumu Skupštine opštine Bratunac održanom 05.03.2021. godine u 13:00 časova, kome su prisustvovali predstavnici političkih stranaka radi utvrđivanja dnevnog reda i određivanja datuma održavanja prve redovne sjednice SO, odbornik Boris Trninić ispred stranke DNS (u Bratuncu poznatije kao „Daj Nama Sve“) sugerisao je da, ukoliko se razmišlja o zakonskim rokovima održavanja sjednice, odnosno vremenskog razmaka od 60 dana između dvije sjednice, sjednica SO mora biti održana do 12.03.2021. godine (zakazivanje vanredne sjednice i formiranje nove skupštinske većine nije ni pomenuo). Sugestija je uvažena, i prva REDOVNA sjednica je zakazana za 12.03. 2021. sa čime su se složili svi prisutni predstavnici političkih partija, i materijal za redovnu sjednicu je istog dana dostavljen svim odbornicima. Međutim, na Kolegijumu, kada je na raspravu stigla inicijativa Ujedinjene Srpske o promjeni naziva jedne ulice u ulicu „9. Januara“ odbornici Boris Trninić i Marko Mrkajić su napustili Kolegijum, i već sutradan (06.03.2021. godine) su putem pošte uputili poziv za održavanje vanredne skupštine u četvrtak 11.03.2021. godine.
Zbog čega žurba za održavanjem vanredne sjednice 11.03.2021., samo dan prije zakazane redovne sjednice 12.03.2021. godine? Zbog čega žurba, ako je „Nova skupštinska većina široka i stabilna“? Da li su to članovi „Nove“ skupštinske većine shvatili da Bratunac mora da se razvija i da nema više vremena za gubljenje, čak ni JEDAN dan? Iako je ta „Nova/stara većina“ izgubila prethodnih 20 godina, koliko su vedrili i oblačili na političkoj sceni Bratunca, i našoj opštini učvrstili poziciju u kategoriji „NERAZVIJENIH“ opština?
NE!! Njihov jedini cilj jeste opstanak na vlasti i, kako i sami rekoše „zaštita sopstvenog kapitala“ i, ako je moguće, razvoj tog istog kapitala ali preko opštinske kase. Odnosno, njihov jedini cilj jeste kontinuitet jedne rušilačke i bezidejne politike, koju je koalicija SNSD-DNS-SDA, odnosno koju su njihovi lokalni lideri Petko Rankić, Neđo Trninić i Ramiz Salkić sprovodili prethodnih 20 godina, i kojima se u ovoj bezidejnoj i sopstveno-interesnoj politici pridružio i Savo Vulić. Zato se pomenutoj trojci, četvorci, žuri sa održavanjem vanredne sjednice i zato prete nedolaskom na prvu redovnu sjednicu, jer bi pomenutoj koalciji mogao doći kraj. Naime, inicijativa Ujedinjene Srpske za promjenu naziva ulice u ulicu „9. Januara“ uvrštena je na dnevni red sjednice SO Bratunac, pod rednim brojem 4. Ukoliko predstavnici „srpskih“ partija „Nove“ većine dođu na prvu redovnu sjednicu i glasaju za ovu inicijativu, može doći do prekida za njih uspješne saradnje sa Ramizom Salkićem, a ukoliko ne dođu, izdaće povjerenje i pogaziće sva obećanja data svojim glasačima u predizbornoj kampanji!!! Zato IM se žuri, da idu vanredno!!!
Za kraj, treba citirati velikog Petra Petrovića II Njegoša: „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovjeka“!!! Šta su odlučili odbornici „Nove većine“, vidjeće se već sutra, 12.03.2021. godine u 10:00 časova, kada je zakazana redovna sjednica. Doduše, pojedini pripadnici „Nove većine“ su se već više puta obrukali, ostaje nada da će se u novim licima ove većine probuditi čast, i da će imati hrabrosti i snage da se izdignu iznad ove političke situacije!!!