Уједињена Српска ОО Братунац - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

11.03.2021 Piše: urednik

Prenosimo saopštenje OO Ujedinjene Srpske Bratunac povodom najave formiranja nove skupštinske većine, neodržane Vanredne sjednice lokalnog parlamenta i Prve redovne sjednice koja je zakazana za sutra.

Поштоване грађанке и грађани Братунца,
Као легитимно изабрани представници народа на локалним изборима 2020. године, имамо право, али и обавезу да Вас извјестимо о новонасталој политичкој ситуацији која је по Братуначким кулоарима именована као „Нова скупштинска већина“. О овој, назовимо је „ситуацији“ прича се већ дуже вријеме, али је ова ситуација своју кулминацију доживјела данас, покушајем одржавања „Ванредне сједнице“ и фамозне конференције за медије „Нове скупштинске већине“, на којој је изњет велики број лажи, обмана и полуистина и, руку на срце, једна истина – да је ова скупштинска већина формирана, како рече „господин“ Петко Ранкић да би „штитили свој капитал“ (изјава доступна на друштвеним мрежама, чује се јасно као дан). Са друге стране, велики дио истине и многа неодговорена питања (као нпр. које странке чине нову скупштинску већину), уз коалициони договор нових/старих коалиционих партнера је прећутан. На данашњој конференцији изњет је велики број неистина и обмана, али демантоваћемо само оне који се тичу времена одржавања редовне сједнице.
На Колегијуму Скупштине општине Братунац одржаном 05.03.2021. године у 13:00 часова, коме су присуствовали представници политичких странака ради утврђивања дневног реда и одређивања датума одржавања прве редовне сједнице СО, одборник Борис Трнинић испред странке ДНС (у Братунцу познатије као „Дај Нама Све“) сугерисао је да, уколико се размишља о законским роковима одржавања сједнице, односно временског размака од 60 дана између двије сједнице, сједница СО мора бити одржана до 12.03.2021. године (заказивање ванредне сједнице и формирање нове скупштинске већине није ни поменуо). Сугестија је уважена, и прва РЕДОВНА сједница је заказана за 12.03. 2021. са чиме су се сложили сви присутни представници политичких партија, и материјал за редовну сједницу је истог дана достављен свим одборницима. Међутим, на Колегијуму, када је на расправу стигла иницијатива Уједињене Српске о промјени назива једне улице у улицу „9. Јануара“ одборници Борис Трнинић и Марко Мркајић су напустили Колегијум, и већ сутрадан (06.03.2021. године) су путем поште упутили позив за одржавање ванредне скупштине у четвртак 11.03.2021. године.
Због чега журба за одржавањем ванредне сједнице 11.03.2021., само дан прије заказане редовне сједнице 12.03.2021. године? Због чега журба, ако је „Нова скупштинска већина широка и стабилна“? Да ли су то чланови „Нове“ скупштинске већине схватили да Братунац мора да се развија и да нема више времена за губљење, чак ни ЈЕДАН дан? Иако је та „Нова/стара већина“ изгубила претходних 20 година, колико су ведрили и облачили на политичкој сцени Братунца, и нашој општини учврстили позицију у категорији „НЕРАЗВИЈЕНИХ“ општина?
НЕ!! Њихов једини циљ јесте опстанак на власти и, како и сами рекоше „заштита сопственог капитала“ и, ако је могуће, развој тог истог капитала али преко општинске касе. Односно, њихов једини циљ јесте континуитет једне рушилачке и безидејне политике, коју је коалиција СНСД-ДНС-СДА, односно коју су њихови локални лидери Петко Ранкић, Неђо Трнинић и Рамиз Салкић спроводили претходних 20 година, и којима се у овој безидејној и сопствено-интересној политици придружио и Саво Вулић. Зато се поменутој тројци, четворци, жури са одржавањем ванредне сједнице и зато прете недоласком на прву редовну сједницу, јер би поменутој коалцији могао доћи крај. Наиме, иницијатива Уједињене Српске за промјену назива улице у улицу „9. Јануара“ уврштена је на дневни ред сједнице СО Братунац, под редним бројем 4. Уколико представници „српских“ партија „Нове“ већине дођу на прву редовну сједницу и гласају за ову иницијативу, може доћи до прекида за њих успјешне сарадње са Рамизом Салкићем, а уколико не дођу, издаће повјерење и погазиће сва обећања дата својим гласачима у предизборној кампањи!!! Зато ИМ се жури, да иду ванредно!!!
За крај, треба цитирати великог Петра Петровића II Његоша: „Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довјека“!!! Шта су одлучили одборници „Нове већине“, видјеће се већ сутра, 12.03.2021. године у 10:00 часова, када је заказана редовна сједница. Додуше, поједини припадници „Нове већине“ су се већ више пута обрукали, остаје нада да ће се у новим лицима ове већине пробудити част, и да ће имати храбрости и снаге да се издигну изнад ове политичке ситуације!!!