Učesnici Marša mira „Srebrenica-Vukovar“ krenuli iz Potočara

Iz Memorijalnog centra Potočari danas su krenuli učesnici Marša mira „Srebrenica-Vukovar“.

Marš mira, po treći put, zajednički realizuju organizacija demobilisanih boraca opštine Srebrenica, Udruženje „Drina“ Srebrenica i Koordinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona.

Na maršutu dugu 340 kilometara krenuli su učesnici iz Srebrenice, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine. Plan je da u Vukovar stignu za sedam dana.

„Treći put učestvujem, razlozi su naši poznati, da odamo počast žrtvama Srebrenice i Vukovara, i naravno da se to nikada ne ponovi na takav način“, rekao je Edin Hadžimuhamedović, učesnik iz Tuzle.

„Ove godine učestvujemo nas dvojica iz Teočaka, kao i prošle godine, drugi nam je put da učetvujemo u ovom Maršu mira. Ono što me ponukalo i prvi put da učetvujem – htio sam se staviti u situacije tih ljudi, onih koje su 95. izlazili“, kazao je Hadžaga Mehić iz Teočaka.

Ovo je treći put da se održava Marš mira „Srebrenica -Vukovar“.

„Cilj ovog marša mira jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama Srebrenice, svim žrtvama u BiH, sa porukom da se zločini nikad više i nikome ne ponove“, izjavio je Zulfo Salihović, predsjednik OO za „Marš mira Srebrenica-Vukovar 2019“.

Marš mira „Srebrenica-Vukovar“ jedna je od završnih aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula.

„Marš mira svake godine ulazi u program obilježavanja, propratili smo i ovo kao i do sada sve, ovo je jedna u nizu i jedna od posljednjih aktivnosti koje sprovodimo, i nadamo se da ćemo dostojanstveno odati počast svim žrtvama koje su stradale u Vukovaru“, izjavio je Hamdija Fejzić, predsjednik OO za obilježavanje 11. jula.

Planirano je da učesnici Marša mira u Vukovar stignu 18. novembra. U mjestima kroz koje će proći na putu do Vukovara pridruživaće im se i drugi učesnici, pa bi u Vukovar trebalo stići od 30 do 35 učesnika.