U Vlasenici otvoren prvi Festival dramskog stvaralaštva

21.12.2018 Piše: urednik

Srednjoškolski centar ”Milorad Vlačić” ovog vikenda je domaćin Festivala dramskog stvaralaštva.

Događaj je večeras otvorilo Studenstko pozorište Pale, čiji su se članovi predstavili radio-dramom Borislava Pekića pod nazivom ”186. stepenik”.

Drama svjedoči o stvarnom događaju sa početka osamdesetih godina, u čijem središtu su novinar londonskog časopisa Guardian i bivši logoraš Emanuel Goldman, koji pokušavaju da odmrse klupko istorije spetljano u žici nacističkog logora Mauthausen, davne 1943. godine.

Pala i Vlasenice. Direktor vlaseničkog SŠC-a Goran Đurić kaže da je festival organizovan s ciljem da obogati kulturnu ponudu Vlasenice.

"Festival je organizovan s ciljem da obogati kulturni život Vlasenice. Imaćemo šest pozorišnih predstava. U okviru festivala biće organizovane i dvije tematske radionice na kojima će učesnici učiti kako se izrađuju maske. Takođe, imaćemo i tročlani žiri, koji će činiti članovi pozorišta iz Tuzle, Zvornika i Trebinja. Proglasićemo pobjednika, mada festival nije takmičarskog karaktera. Naša je želja da festival postane tradicionalan", izjavio je Goran Đurić, direktor vlaseničkog SŠC.

Osim pozorišta sa Pala, ”Teatar mladih” Goražde predstaviće se veoma interesantnom predstavom”Posljednji nezaposleni”. Na Festivalu će nastupiti i ”Pozorište mladih” iz Zvornika monodramom ”Lilika”.

U okviru Festivala dramskog stvaralaštva publici će se predstaviti i Kulturna scena ”Male stvari” iz Trebinja predstavom ”Kapetan Džon Piplfoks”.

Drugog dana Festivala publika će uživati u izvedbama domaćeg ”Školskog pozorišta” Vlasenica, kao i dramske sekcije Osnovne škole ”Vuk Karadžić”.