U Vlasenici održana promocija knjige „Leve pritoke Drine“

„Iako sam promociju imala i na 63. Beogradskom sajmu knjiga, kao i na nekoliko drugih mesta, moram priznati da je predstavljanje mog prvog romana pred Vlaseničanima probudilo mnogo emocija. Sećanja naviru i ne mogu da ih kontrolišem, tu su i neka draga lica koja nisam videla dugo, dugo, i ovaj osećaj je zaista izvanredan, ali i kompleksan“, istakla je Ivana Ostojić Uspenski na promociji svog romana „Leve pritoke Drine“ u vlaseničkoj Narodnoj biblioteci.

Spisateljica, koja je poslije završenog prvog razreda osnovne škole u Vlasenici, sa porodicom nastavila život u Beogradu, gdje je kao brilijantan đak, a kasnije i student, stekla i akademsku titulu doktoriravši na temi „Teorija medija“, a nakon uspješne novinarske, karijeru nastavila graditi u oblasti marketinga, prvo u Srbiji, a već sedam godina u Njemačkoj, u srcu i mislima je uvijek nosila svoj zavičaj i ljubav prema njemu pretočila i u svoj književni prvenac.

„Moj roman ‘Leve pritoke Drine’ je na jedan način izraz svega onoga što sam ja proživela i što je ostalo u mom sećanju, kroz detinjstvo, kroz odrastanje, one prve emocije i prva sećanja koja se urežu u čoveka tokom njegovih prvih i najranijih godina života. Ova tema je u meni bila mnogo godina. Sećanja i razmišljanja o ovom kraju su mene vodila i na neki način definisala u svemu što sam radila. Definicije lepog, pravednog i dobrog, sve to na neki način potiče odavde. Drago mi je što je na promociju došlo toliko ljudi i to je za mene dragocenost, još jedno sećanje, još jedan suvenir koji ću poneti sa sobom i koji neću moći da iščupam iz srca mnogo, mnogo godina“, sa mnogo emocija priča Ivana Ostojić Uspenski.

O autorkinom prvencu govorio je i vlasenički novinar i pisac Vuk Kovačević.

„Ivanin roman sam pročitao ‘u cugu’, i bio sam prvo zaprepašten, onda iznenađen, i na kraju obradovan, sa koliko je ljubavi neko pisao o svom kraju i ovo je knjiga koju zaista treba pročitati. Iako je Ivana željela da promociju u Vlasenici napravi odmah nakon izlaska romana, sticajem okolnosti, zbog njenih poslovnih obaveza, jer ona je jedan od vodećih stručnjaka u medijskom oglašavanju, autor brojnih naučnih radova i dobitnik mnogih međunarodnih priznanja za svoj rad, nismo stigli ranije da je upriličimo, ali bez obzira što smo malo zakasnili, mislim da je vrijedilo doći i čuti“, jasan je Kovačević.

Aćim Todorović, predsjednik Književnog kluba „Luča“, koji je, u saradnji sa Narodnom bibliotekom, i organizovao promociju romana „Leve pritoke Drine“, smatra da je on ima veliku važnost za zavičajnu književnost.

„Iako je debitant na ovom terenu, Ivana Ostojić Uspenski se pokazala kao odličan pisac, posebno jer je njeno prvo djelo roman, koji je najzahtjevnija književna vrsta. Posebno treba istaći zavičajnost koju ona opisuje, a to su područje Vlasenice, Kozja Ravan i šira okolina, i drago mi je što je publika to prepoznala i što se u Narodnoj biblioteci, na ovoj promociji, tražilo mjesto više“, kazao je Todorović.

On je napomenuo da je Ivana Ostojić Uspenski, s obzirom da je izrazila želju da se priključi Književnom klubu, na promociji preuzela člansku kartu „Luče“.

Vlaseničani su, nakon promocije, sa autorkom romana „Leve pritoke Drine“, podijelili sjećanja koja ih vežu za njenu majku Ljiljanu, pedijatra u vlaseničkom Domu zdravlja, i pokojnog oca Dalibora, ekonomistu u tada vlaseničkom „Boksitu“, koji je kao istaknuti član vlaseničkog amaterskog pozorišta ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu ovog grada, koji su prvih desetak godina svog zajedničkog života proveli u gradu podno Viselca.

Piše: T.Golijanin