U Vlasenici održana manifestacija „Zavičajno veče“

Zahvaljujući trudu i saradnji Kulturnog centra i SPKD „Prosvjeta“ u kino-sali vlaseničkog Doma kulture održana je još jedna značajna kulturna manifestacija – Zavičajno veče.

Slaviša Pejanović ističe da je ova manifestacija upriličena povodom Dana oslobođenja opštine Vlasenica, 28 godina od obnavljanja rada Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u ovom gradu i 204. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka.

„S obzirom da su za naše Društvo, naš grad, kao i za naš narod, u kulturnom i istorijskom smislu, ovo tri veoma važna datuma odlučili smo da ih obilježimo na najbolji način na koji mi to umijemo – predstavljajući naše kulturno blago i tradiciju. Pored „Prosvjetine“ folklorne sekcije,nastupili su i naši dragi prijatelji, folkloristi iz UOT „Birač“, a iz daleke Strojnice kod Šipova u goste su nam stigli i članovi KUD-a „Janj“. Vlaseničani koji su svojim dolaskom podržali naš trud, uživali su i u zvucima tradicionalnih instrumenata frule i dvojnica , koje svira naš sugrađanin Milorad Miličević, ali i gusala uz koje je Radoje Mitrović pjevao o našem velikom junaku Marku Kraljeviću. Povodom ova tri datuma, Književni klub „Luča“, u saradnji sa Kulturnim centarom i Narodnom bibliotekom, raspisao je književni konkurs za najbolju pjesmu sa temom „Otadžbino, tebi pjevam“, pa je ovo bila prilika i da se autorima najboljih radova uruče nagrade. U konkurenciji učenika osnovne škole, po ocjeni stručnog žirija, najbolju pjesmu napisala je Ana Mišić, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“, dok je u kategoriji srednjoškolaca nagrada pripala Stefani Stanimirović, učenici drugog razreda SŠC „Milorad Vlačić“. Posebno moram istaći nastup mladih harmonikaša, koje je za ovu priliku pripremio docent dr Ljubo Škiljević. Kao što smo i očekivali, manifestacija je bila veoma uspješna, a dokaz za to je i činjenica da je kino-sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Mi nastavljamo svoju kulturnu misiju i ubuduće planiramo još sličnih manifestacija“, istakao je Slaviša Pejanović, umjetnički rukovodilac folklorne sekcije koja djeluje u sklopu SPKD „Prosvjeta“.

T.Golijanin