U Vlasenici održana „Kotlićijada“

Najukusniji „kotlić“ na vlaseničkoj Kotlićijadi pripremila je Semberija, ekipa koju su činili takmičari kojima nije bilo teško doći iz Bijeljine da bi učestvovali na ovoj manifestaciji koja je, nakon šest godina, u organizaciji Lovačkog udruženja „Igrišta“, a pod pokroviteljstvom Opštine, ponovo održana u Vlasenici. Pehar za drugoplasiranu ekipu pripao je lovcima iz sekcije Donji Zalukovik, dok su profesori iz SŠC „Milorad Vlačić“ pokazali da su, osim odlični pedagozi, i dobri kuvari, pa su zauzeli treće mjesto.

Trećeplasirana ekipa pristala je da otkrije tajnu savršenog „kotlića“.

„Dobitnu kombinaciju čine mnogo ljubavi za pripremu ovog specijaliteta, strpljenje i timski rad. Prosvjetni radnici iz srednje i osnovne škole, koji se druže, vole prirodu, imaju takmičarski duh, a pored toga su veliki gurmani i vrhunski majstori u pripremanju „kotlića“, udružili su snage i rezultat nije mogao izostati“, smatra Goran Đurić, direktor SŠC „Milorad Vlačić“.

Sekretar Lovačkog udruženja „Igrišta“ Mlađen Golić smatra da je žiri imao težak zadatak.

„Lovci su majstori u spremanju „kotlića“ koji se obično pravi od divljači, a, s obzirom da je u svakoj ekipi bilo bar po nekoliko naših članova, jasno je zašto je bilo teško donijeti odluku. Naš žiri, sastavljen od tri iskusna ugostitelja, gastronoma, je degustirao sve pripremljene specijalitete, i ocjenjujući: način pripreme, kvalitet, ukus i miris, odabrao tri najbolja među jednakima“, rekao je Golić.

Marko Todorović, predsjednik Lovačkog udruženja „Igrišta“, ističe da je Kotlićijada jedna od aktivnosti koje provode u saradnji sa Opštinom Vlasenica.

„Prije dvije sedmice smo, uz podršku Opštine, uredili i očistili gradsko jezero, koje je veliki turistički potencijal naše Vlasenice, što pokazuje i prva manifestacija koju Lovačko udruženje „Igrišta“, u

saradnji sa lokalnom upravom, organizuje na ovom lokalitetu – Kotlićijada. Preko tri stotine učesnika, 27 prijavljenih ekipa, od kojih su tri iz drugih opština, prisustvo velikog broja naših sugrađana, dovoljno govore o tome da imamo šta da ponudimo i mi samo možemo obećati da će ovakvih događaja u budućnosti biti više“, kazao je Todorović.

Načelnik Miroslav Kraljević podsjeća da Vlasenica otvorenog srca dočekuje sve dobre ljude.

„Naš cilj je bio da okupimo sve dobre ljude, ljude dobre volje, ljude koji znaju da naprave dobar „kotlić“, nije bitno da li srneći, riblji, ili od nekih drugih sastojaka, bitno je da se napravi dobra hrana. Ono što je najbitnije je da se ljudi, ne samo iz naše opštine, nego iz okruženja, druže, da se uvažavaju, jer Vlasenica je otvoreni grad za sve, bez obzira na vjeru i naciju. Juli je mjesec u kome se naša gostoljubivost posebno ističe, jer niz manifestacija: Brdska auto-trka, Bir-fest, Državno prvenstvo u biciklizmu, Kotlićijada, Vlasenicu na neki način izdvajaju u cijeloj ovoj regiji. Mi imamo ogromne potencijale koji su samo djelimično iskorišteni. Priroda nam je bila naklonjena, Bog nam je sve dao, sve je u našim rukama i do nas je kako ćemo to iskoristiti. Ne sumnjam da ćemo to u narednom periodu uspjeti na mnogo bolji način i organizovati i iskoristiti, a ova Kotlićijada je mali pokazatelj onoga šta možemo i kako možemo“, istakao je prvi čovjek Vlasenice.

Gosti iz drugih gradova nisu krili oduševljenje ovom zanimljivom manifestacijom, ali i Vlaseničanima.

„Ovo je odlično organizovan, veoma interesantan događaj, koji pokazuje da je lovcima prije svega važno prijateljstvo i zajedništvo. Lov je druženje, uzgoj i hranjenje divljači, a tek na kraju je odstrel i ono što se u široj javnosti smatra lovom. Vlaseničani su izuzetni ljudi, sa izuzetnim lovištem, gdje se poštuju sva pravila lova. Zaista smo uživali na vlaseničkoj Kotlićijadi“, izričit je Stevan Mesarović iz Bijeljine.

Ono u čemu su se svi učesnici, ali i posmatrači, složili je da se bolje jede u dobrom društvu, pa je druženje na vlaseničkom jezeru, uz muziku, pjesmu i šale, ali i kupanje i vožnju čamcima, potrajalo do večernjih časova.

Tekst: T. Golijanin