U Vlasenici održan Sajam poljoprivrede i privrede

U Vlasenici je danas održan peti po redu sajam poljoprivrede i privrede koji je okupio oko 80 izlagača iz cijele BiH. Osim izložbenog dijela, organizovana je i gastro ponuda za sve posjetioce, te izvlačenje nagrada.

 

“Ovo je jedan od najboje organizovanih sajmova, a nema gdje ne idem. Imam oko 700 stabala smokve, sve proizvodim od smokve, proizvodim i sadnice, a prerađujem i list od smokve, pravim čaj za dijabetičare i čaj, pravim pekmez, nijedan proizvod nema konzervans, aditive, sve je prirodno”, rekao je za UPSMedia Božo Vlačić iz Trebinja.

Gazdinstvo Đurić poznato je i izvan Vlasenice po svojim proizvodima. Kako kažu, na svom imanju prave zdrave proizvode.

“Mi živimo na selu, bavimo se isključivo poljoprivredom, gajimo sve, danas smo izložili mliječne proizvode, zimnicu, paradajz, ajvar, džem, med, rakija, sve domaće”, rekla je Nevenka Đurić.

Sajam u Vlasenici i ove godine privukao je veliki broj posjetilaca i izlagača. Ono što mnogima možda najduže ostane u sjećanju jeste hrana koju vrijedne vlaseničke žene iz godine u godinu pripremaju za sve posjetioce. Ni ovogodišnji sajam nije izuzetak.

„Svi smo imali zadatke, ja sam imala tri, spremila sam uštipke, šnicle i još jedan mesni rolat, to je bilo moje zaduženje, ja sam ga ispunila. Meni je drago, svi su probali, kažu da je dobro, a sve je dobro kad ima da se jede“, rekla je Rajka Dabić,  članica UŽ „Podrinje“ Vlasenica.

Osim gastro-ponude, žene iz vlaseničkog udruženja predstavile su i druge proizvode.

„Imamo na sajmu naš štand gdje su izloženi radovi naših žena – vez, pletenje, heklanje, žena koje su iz grada, a imamo proizvode žena sa sela koje se bave stočarstvom, pa one proizvode sir, kajmak, imamo žene koje se bave proizvodnjom povrća, one su ovdje izložile ajvar, sokove, pekmez, a ovdje smo pripremali sve od domaće, zdrave hrane“, kazala je Desanka Nikolić, predsjednica UŽ „Podrinje“ Vlasenica.

Pokrovitelj i organizator sajma je i ove godine Opština.

“Ovo je prilika da naši ljudi shvate da se od rada može živjeti, da mi možemo na svojim domaćinstvima, na svojim imanjima, napraviti sve, kao i u drugim državama, ali to može biti mnogo kvalitetnije. Čist vazduh, čista voda, ništa nije zagađeno, možemo da proizvodimo zdravu hranu, da prodamo i da od toga može da se živi”, izjavio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Osim sajma, danas je u Vlasenici održan i tradicionalni Miholjski vašar, koji se u ovom gradu održava od 1902. godine.