U Vlasenici obilježen Dan oslobođenja 21. april

U Vlasenici je obilježen 21.april, Dan oslobođenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na području ove lokalne zajednice stradalo je više od tri stotine boraca i civila. Posjetom spomen-sobi, služenjem parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Boračkom groblju, obilježen je Dan oslobođenja Vlasenice, u znak sjećanja na 21. aprila 1992. godine.

„Nama je bitno da se svaki put na obilježavanju pomenu naše žrtve, da se pomene stradanje srpskog naroda, da se ističe način na koji su se oni borili. Jednostavno želimo da se skine teret sa srpskog naroda, da nismo mi krivci za protekla dešavanja i da smo samo htjeli da slobodno živimo i ostanemo na našim vjekovnim ognjištima“, kazala je Radomirka Duvnjak, supruga poginulog borca.

Mile Simanić, predsjednik Opštinske boračke organizacije podsjetio je na 21. april 1992. godine.

„Spiskovi koji su pravljeni za ubijanje Srba ovdje nazivani su kao stado za klanje ili krvavi petak. Sve ostale žrtve treba uvijek pominjati, sve ostale borce treba pominjati. Koliko smo dali krvi za našu svetu srpsku zemlju, trebalo bi da svo cvijeće cvijeta crveno“ , rekao je Simanić.

Predstavnici opštinske vlasti odali su počast poginulim borcima i istakli da je ovo za Vlasenicu poseban datum.

„Hvala svim borcima koji su dali svoje živote, poginulim borcima, njihovim porodicama. Oni su se bez sumnje upisali svojom krvlju u temelj i budućnost Vlasenice i Republike Srpske. Obaveza svih nas i budućih generacija je da se ovaj datum pamti i obilježava i u godinama koje su pred nama. Ovaj datum je najbitniji za Vlasenicu u njenoj dugoj istoriji“, izjavio je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Dan oslobođenja Vlasenice obilježen je skromno, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.