U Veljacima klanjana 12. dženaza

12. dženaza u VeljacimaU Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju „Veljaci“ kod Bratunca danas je klanjana 12. dženaza, a obavljen je i ukop jednog identifikovanog tijela. Svoj smiraj danas je pronašao Sabid Ibrahimović rođen 1963. godine – ubijen 1994.

U vrijeme Sabidove smrti njegov sin je imao samo četiri godine. Dvadeset četiri godine je iščekivao  vijesti o očevoj sudbini. Do danas nije puno saznao.

„Samo su neke priče i nagađanja. Niko nije došao da mi kaže šta se tačno dogodilo. Teško je zaključiti šta je tačno bilo, jer su sve te priče nepovezane. Uglavno, znam da su ga našli u minskom polju. Nadam se da je tu i poginuo i da je tu bio i njegov kraj“, kroz suze govori mladi Aldin.

12. dženaza u VeljacimaU mezarju Veljaci i na drugim mezarjima do sada je ukopano 550 ubijenih civila Bratunca. Za oko 250 osoba se još uvijek traga, a 100 tijela čeka na identifikaciju. Porodice i zvaničnici smatraju da bi se proces ekshumacija i identifikacija morao ubrzati.

„Sa ovog mjesta bih poručila institucijama koje rade na ovom problemu da ubrzaju proces rada. Prošlo je 26 godina i koliko porodice trebaju čekati“, pita se Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žena Podrinja – Bratunac“

„Mislim da je vrijeme da se uozbiljimo i da kokretno kažemo gdje se žrtve nalaze, kako bi oni dobili ime i prezime i našli konačni smiraj na ovakvim mjestima“, dodaje zamjenik načelnika opštine Bratunac Salih Dubičić.

Na mezarju u Veljacima, polaganjem cvijeća žrtvama, počast su odali članovi porodica i brojni zvaničnici i predstavnici udruženja.