U Skelanima služen parastos za 305 Srba

U Skelanima je danas služen parastos za 305 Srba koji su nastradali u prethodnom ratu, od kojih je 69 ubijeno 16. januara 1993. Nakon parastosa, položeno je cvijeće na spomen-obilježje.

Persa Jakovljević na današnji dan izgubila je supruga. Ona je, kaže, sa djecom preko mosta prešla u Srbiju, u Bajinu Baštu.

„Ne može se opisati kako je bilo, žalosno. Moj muž je bio na straži, oni su njega ubili. Mi smo prebjegli, da nismo svašta bi bilo, izginulo je na mostu dosta ljudi, po selima, mi smo bježali, niko nije znao gdje će“, prisjetila se današnjeg dana Persa Jakovljević.

Pomenu u Skelanima, osim članova porodica nastradalih, prisustvovali su i cvijeće položili predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savo Vulić, te general Milan Torbica ispred Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

„Ne smijemo zaboraviti ove zločine, moramo stalno dolaziti, prisjećati se, da se nikad ne zaboravi. Oni koji su ovo uradili nagrađeni su u Sudu BiH i u Hagu“, rekao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica.

“Više od 500 Srba, većina civila, iz srebreničke opštine nastradalo je u posljednjem ratu. Sela i srpska imovina i bogomolje su uništeni i niko zbog toga nije odgovarao, što govori o profesionalnosti i objektivnosti sudova koji donose političke presude osuđujući samo Srbe. Ali stanje se mijenja, objavljivanjem raznih tajnih dokumenata dolazi se do istine o ratu i načinu stradanja u BiH”, izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Osim u Skelanima, danas je parastos služen i u Kalimanićima i Ćosićima.