U Republici Srpskoj od danas vanredno stanje

BANJALUKA – Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj stupila danas na snagu.  Odluka je juče objavljena je u Službenom glasniku.

– Proglašava se vanredno stanje za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed virusa korona – navodi se u ovoj odluci.

Odluka je objavljena nakon što je Vijeće naroda Republike Srpske obavijestilo Narodnu skupštinu Srpske da su klubovi delegata u Vijeću naroda razmatrali odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Srpske i njenom prijevremenom stupanju na snagu, te konstatovali da se one ne odnose na vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Narodna skupština proglasila je 28. marta vanredno stanje u Republici Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona.

Predstavnici bošnjačkih političkih partija najavljivali su da će uložiti veto na pomenute odluke, ali su juče na sastanku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim Vijeća naroda Srpske iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Edinom Ramićem razriješene dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja čime su stvorene pretpostavke da odluka stupi na snagu.

Izvor: glassrpske.com