U OŠ „Vuk Karadžić u Vlasenici u toku radovi na sanaciji podova u učionicama

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vlasenici u toku je sanacija podova u svim učionicama, te potpuna sanacija učionica u kojima će biti smješteni prvačići.

Objekat Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vlasenici izgrađen je 1964. godine, i od tada podovi u učionicama nisu obnavljani. Radovi u učionicama počeli su u decembru, a planirano je da budu završeni do kraja februara.

„Mi imamo prvake iz košarke, matematike, fizike, engleskog jezika, tako da mislim da naši učenici zaslužuju bolje uslove za rad i učenje, a to je preopoznao naš načelnik, tako da smo u saradnji s njim u decembru započeli radove na sanaciji podova, kao i radove na uređenju učionica gdje ćemo smjestiti naš prvi razred“, izjavila je Danka Milić Kezunović, direktorica OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica.

Nastavu u ovoj školi pohađa 640 učenika, a do sada su učenici tri odjeljenja prvog razreda nastavu pohađali u prostorijama predškolske ustanove „Prvi koraci“. Preseljenjem u zgradu Osnovne škole, smatraju učitelji, biće uspostavljena bolja saradnja između škole, učenika i roditelja.

„Uslovi rada biće mnogo bolji, klima u razredu biće bolja i saradnja sa učenicima, imaće možda nova didaktička sredstva koja u vrtiću nisu imali. Imaćemo bolju komunikaciju sa pedagoško-psihološkom službom, jer ćemo brže i lakše moći da reagujemo kada nam zatreba neki stručni savjet ili pomoć. Djeca će imati osjećaj pripadnosti našoj školi, što do sada nije bio slučaj jer su bili prostorno odvojeni“, rekla je Vedrana Jovičić, učiteljica prvog razreda.

Ni učenici ne kriju radost što će uskoro sjesti u poptuno sređene učionice.

„Smatram da je ovo mnogo dobra ideja da se škola renovira jer renovinaranjem škole i novi podovi omogućiće mnogo lakše uslove ne samo za nas đake, nego i za nastavnike ove škole, nama učenicima biće mnogo lakše da postižemo rezultate i da radimo u sređenim učionicama“, kazala je Milica Mitrović, učenica osmog razreda.

Cilj opštinskog rukovodstva jeste stvoriti što bolje uslove za život i razvoj najmlađih sugrađana, te je u toku sanacija i obdaništa i izgradnja studentsko-đačkog doma, a načelnik opštine kaže, i u budućnosti će se zalagati za uređenje obrazovnih institucija na području Vlasenice.

„Ono što je još ostalo da se uradi u ovoj ustanovi jeste problem namještaja, ja sam već imao kontakt sa institucijama Vlade RS, i očekujem njihovu podršku da se promjene sve klupe i stolice koje nisu mijenjane pedesetak godina. Osim toga, na proljeće nas čeka drenaža oko cijelog objekta, da se podzemne vode eliminišu. Činjenica je da smo 2017. godine imali strašno nevrijeme i da je ova zgrada stradala, cijeli krov je odnesen, koji smo sanirali uz pomoć Vlade RS, još kada završimo ovo, sigurno ćemo biti jedna od najboljih i najljepših škola“, izjavio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Od ukupno 27 učionica, do sada su završeni radovi u 18, a do kraja februara bi trebali biti zavrešni radovi u preostalim učionicama. Vrijednost projekta je 120.000 maraka, a sredstva su obezbijedile vlade Srbije i Republike Srpske, kao i lokalna zajednica.